Illegális bevándorlás

2 órája

Az uniós tagállamok egy része már „ébredezik” migránsügyben

Lengyelország mellett Németország, Hollandia, Svédország és Finnország is keresi már a kiutat a migránscsapdából - hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

MW

Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Lanzarote szigetén fekvő Arrecife kikötőjébe 2024. július 30-án

Forrás: MTI/EPA/EFE

Fotó: Adriel Perdomo

Szinte már Európa-szerte lépten-nyomon követnek el erőszakos cselekményeket, támadásokt a migránsok, az elkövetőkről pedig sokszor az derül ki, hogy iszlamista meggyőződés hajtotta őket. Európa egy része mégis alszik. A másik azonban már ébredezik – olvasható a Magyar Nemzet cikkében

Mint írják, a kérdés már rég nem csak az, hogy milyen formában fizetjük meg a brüsszeli bírságot a migránsok hazánkba be nem engedése miatt a bírságnál nekünk sokkal több euróval tartozó uniós kasszába. Sokkal nagyobb gondot okozhat, hogy nincs meg az egység Európában és a migránsügy sem az egység felé mutat, inkább a blokkosodás irányába.

Erre a veszélyre is felhívta a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök az Olaszországban idén 50. alkalommal megrendezett Cernobbiói Fórumon. A kormányfő rámutatott arra, hogy két probléma van. Az egyik, hogy az EU egy békestruktúra, de most háború dúl a szomszédunkban, a másik pedig a migráció, amely egyre jobban szétzilálja az uniót. A migrációval kapcsolatban a miniszterelnök úgy fogalmazott, sokkal jobb lenne kimaradási lehetőséget biztosítani azoknak az országoknak, amelyek nem szeretnék követni a közös migrációs politikát, mint kényszeríteni őket, hogy összefogjanak és az egész európai struktúrát szétfeszítsék a konfliktusok.

Ha egy ország együtt akar élni a migránsokkal, mert úgy érzi, hogy ez jó a társadalom számára, tehesse meg

– vélekedett Orbán Viktor. Ugyanakkor feltette a kérdést, hogy

ha egy másik ország ezt túl kockázatosnak tartja, például a terrorizmus, a közbiztonság vagy az államháztartásra nehezedő terhek miatt, miért ne lenne joga nemet mondani?

Magyarország nincs egyedül a migránsokkal kapcsolatos fenntartásaival az EU-ban.

Lengyelországban júliusban szabad kezet kaptak a határőrök a fegyverhasználatra, miután a lengyel parlament elfogadott egy törvényt, amely szélesebb körben engedi meg a határőrök számára a fegyverhasználatot, és mentesíti őket a felelősségre vonás alól. Korábban ugyanis néhány szolgálatot teljesítő katonát bilincsben vitt el a katonai csendőrség, miután megszegték a fegyverhasználati szabályokat, valamint halálos incidens is történt már a lengyel–belorusz határnál: egy afgán migráns megölt egy lengyel katonát, ami óriási felháborodást váltott ki a lengyel közvéleményben.

A német kormány is lépett migránsügyben: a múlt héten beterjesztette a kitoloncolások felgyorsítását és a késes bűncselekmények visszaszorítását célzó törvénytervezetet.

A törvénytervezet beterjesztésére azt követően került sor, hogy augusztus 23-án Solingenben három embert ölt meg késsel egy 26 éves szíriai gyanúsított. 

A törvényjavaslatot érdemben nem befolyásolta, ám indokoltságát mutatta az is, hogy pénteken hajnalban machetés támadás volt egy német rendőrőrs ellen; azóta az is kiderült, hogy iszlamista volt az elkövető.

A német szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser már korábban szigorításokat javasolt az illegális menekültekkel szembeni bánásmódban, hogy hatékonyabbá tegye a kitoloncolási eljárásokat, a kitoloncolási őrizet maximális időtartamát például tíz napról 28 napra növelve – hívta fel a figyelmet ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány tudományos igazgatója.

Az új holland kormány az érvényes tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők kitoloncolásánál a keményebb (hatósági) fizikai erőszak alkalmazását, valamint a belga és német határon elfogott illegális migránsok azonnali visszaküldését akarja elérni.

Mint azt a szakértő kifejtette, Hollandiában a tervek szerint, a Geert Wilders Szabadságpártja által vezetett, új holland (négypárti koalíciós) kormány programjába foglaltak alapján eltörölnék a határozatlan időre szóló menedékjogi engedélyt, valamint módosítanának az ideiglenes tartózkodási engedélyek kiadásán is. A befogadási eljárások szigorítása kapcsán így a tervek között szerepel a bizonyítási teher megfordítása a pozitív elbírálást hozó döntések számának radikális csökkentése érdekében.

Svédországban egy törvényjavaslat a tartózkodási engedélyek megszerzését kívánja nehezíteni

– mutatott rá a szakértő. 

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Olaszországban visszavonnák az állampolgárságot a bűnöző migránsoktól

Élénk vita folyik immár hetek óta Itáliában az olasz állampolgárság kérdéséről – írja a Magyar Nemzet.

A nyári olimpiai játékokat követően az olasz baloldal újra az állampolgárság kiszélesítését szorgalmazta, Párizsban ugyanis több színes bőrű, másodgenerációs bevándorló szerzett érmet és így büszkeséget Itáliának. Az olasz Demokrata Párt elnöke Elly Sclein már akkor bejelentette, hogy aki Olaszországban születik és tanul, annak joga van az olasz állampolgársághoz. Az Ötcsillag Mozgalom és a kisebb baloldali pártok is jelezték: támogatják, hogy az Itáliában született külföldiek gyermekeinek hagyná jóvá az olasz állampolgárságot.

A legszélsőségesebb gondolat a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége európai parlamenti képviselőjétől, Ilaria Salistől származik, aki szerint az állampolgárságot egyszerűen el kellene törölni, így senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Az Olasz Testvérek és a Liga kormánypártok azonban mindenfajta változtatást egyhangúlag elutasítanak.

Matteo Salvini kormányfő helyettes, a Liga vezetője arra hivatkozik, már így is Itália hagyta jóvá a legtöbb állampolgársági kérelmet a múltban: 230 ezer igényt engedélyeztek.

A Liga szerint nem jó megközelítés, miszerint az állampolgárság segítheti a külföldiek integrációját. Az állampolgárságot az kaphatja meg, aki már beilleszkedett a társadalomba, valamint tiszteli az olasz hagyományokat és társadalmat. A Liga morális feltételekhez is kötné az állampolgárság kérdését.

Salvini pártja törvényjavaslatot nyújt be, hogy visszavonásra kerüljön az olasz állampolgársága azoknak a bevándorlóknak, akik bűncselekményt követnek el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában