Korszerűsítés

2 órája

Velkey György János: jelentős fejlesztések mentek végbe a kórházakban

Számottevően emelkedtek az orvosi bérek, emellett jelentős felújítások kezdődtek meg a magyar kórházi rendszerben az elmúlt évek során – hangsúlyozta a Növekedés.hu portálnak adott interjújában Velkey György János. A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint az ápolói bérek lassabb ütemben ugyan, de szintén felzárkóznak, a hálapénz rendszere pedig megszűnt.

MW

Velkey György János, a Magyar Kórházszövetség elnöke

Forrás: növekedes.hu

A Magyar Kórházszövetség elnöke úgy látja: jelentős energetikai, klimatizálási és fűtési korszerűsítés történt a kórházaknál. Velkey György Jánost, aki a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója is, az idei izzasztó nyárról, az energiakrízisről és a kórházi adósságállomány kezeléséről is kérdezte a portál.

A hétvégi kötcsei pikniken a miniszterelnök említette, hogy 2010-től jelentősen emelkedtek az orvosi bérek, nyolcezer orvossal több van, illetve hogy évről évre egyre több kórházi részleg lett klimatizált. Azt is mondta ugyanakkor, hogy van még teendő. Ön hogyan látja ezt a tendenciát?

Valóban, egy igen számottevő bérfejlesztés ment végbe az egészségügyben az elmúlt évek során. Ennek jelentős hozadéka van, hiszen az orvosi státusz egy sokkal inkább élhetőbb pozícióvá vált a jelenlegi bérezés mellett.

Természetesen a kisebb kérdésekben és szabályozókban van még tennivaló az orvosi bér vonatkozásában. Az ápolói bérek lassabb ütemben ugyan, de felzárkóznak, az idei évben már ezek is nagymértékben javultak. Ez egy jó alapot teremtett az ápolói életpályának.

Ezzel párhuzamosan a paraszolvencia rendszer is eltűnt, ami jelentősen emelte az egész folyamat szabályozhatóságát is. Azonban nem szabad itt megállnunk, rengeteg a tennivaló a bérfejlesztés, az életpályamodellek tekintetében, de ez egy valóban látható, nagyon fontos eredmény.

A kórházaink jelentős átalakuláson esnek át a tulajdonosi-fenntartói szerkezet tekintetében.

Az ebből adódó operatív változások a mindennapjainkat is befolyásolják. Sok minden akadozva halad, vagy épülőben van, annak minden gyerekbetegségével és kezdetleges eredményével. Példaként említhetem a háttérlogisztikát, az energetikai kérdések kezelését és a nagy központi ellátórendszerek kiépülését is.

Ez az átalakulás éppen egybeesett az idei nyár mindannyiunkra nézve kijózanító hatásával.

A Magyar Kórházszövetség elnökével készült teljes interjú IDE KATTINTVA olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában