Otthon

2011.08.02. 02:29

Az égővel sokat lehet spórolni

Székesfehérvár - Drágábbak, mint a hagyományos izzók, olykor lényegesen is. Ám a befektetés megtérül: az energiatakarékos lámpatestek jóval hosszabb ideig üzemelnek.

nincs nev


A kompakt fénycsöveken belül több változat - csöves, spirál alakú és gömbformájú - is létezik. Ezekkel - a normál izzóhoz képest - már akár nyolcvan százalékos megtakarítás is elérhető. A normál és az úgynevezett mignon foglalatba is beleillenek, ha tehát használni akarjuk ezeket, nem kell kicserélni a régi lámpát. Az áruk borsosabb, ugyanakkor a hosszabb élettartam révén megtérülhet a beléjük fektetett pénz - jegyezte meg Bodai Imre. A kompakt fénycsövekre is igaz a mondás: olcsó húsnak híg a leve. Az olcsóbb gyártmányok általában gyengébb minőségűek, ami megmutatkozik abban, hogy nagyjából négyezer üzemóra az élettartamuk. A középkategóriások nyolc-tízezer óráig húzzák , a legdrágábbak viszont 15 órán - azaz körülbelül nyolc éven át - is világítanak. Ezekre általában - jellemzően két éves - garanciát is vállalnak a gyártók. Az energiatakarékos világítótestek legújabb generációját a ledizzók képviselik. Kétségkívül ez a legspórolósabb változat - jegyezte meg Bodai Imre. A legtakarékosabb persze egyben a legdrágább is. Ugyanakkor ezeknek a ledizzóknak 20-30 ezer órára rúg az élettartamuk, de akad olyan is, ami - a gyártó szerint - akár 50 ezer üzemórát is kiszolgál. Vannak, akik idegenkednek az újtól.

Sokat kritizálták az első normál foglalatos kompakt fénycsöveket az alakjuk miatt, meg azért, mert a felkapcsolásuk után bizonyos időnek kellett eltelnie, mire teljes fénnyel világítottak. Ma már ezek a világítótestek is kaphatók gömbformában is, Bodai Imre pedig a gyakorlatban is illusztrálta, hogy az újabb gyártmányok, rögtön teljes fénnyel világítanak. Az általános célú izzók élettartama 1000 óra. A tömeggyártásnak köszönhetően nagyon olcsók, fényük meleg. Az izzók legnagyobb hátránya a kis fényhasznosítás, azaz a kis hatásfok, hiszen a belevezetett energia mdössze két-öt százalékát hasznosítják fényként, a többi hőként kárba vész. Az izzó feltalálója Thomas Edison, izzója 13,5 órán át működött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!