Ami elengedhetetlen: rekeszek, ergonómia és megfelelő fényforrás

2019.04.14. 08:00

A jó tanulósarok aranyat ér

Azt mondják, az ember akkor tud igazán a tanulásra koncentrálni, ha körülötte rend van. A jó tanulósaroknak azonban ennél sokkal több ismérve van…

S. Töttő Rita

Az elmélyült tanuláshoz nyugodt tanulósarokra is szükség van

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolába készülő gyermekek számára kardinális kérdés egy nyugodt, csendes tanulósarok kialakítása, ahol az olvasás mellett a leckét is el tudja készíteni, és egyéb apró-cseprő teendőkre is sort tud keríteni. A tapasztalt szülők persze azt mondják, hogy az íróasztal a legkevésbé kihasznált terep egy iskolás gyermek életében, de azért ez nem mindig van így. Van olyan, aki szívesen és hatékonyan ki is használja azt, és mondjuk nem a nappaliban vagy a konyhaasztalon írja meg a leckét, hanem annak rendeltetési helyén.

Az elmélyült tanuláshoz nyugodt tanulósarokra is szükség van
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A jó íróasztal masszív, sok tárolórekesszel rendelkezik, és a gyermek magasságát is figyelembe veszi. Persze aki hosszú távon gondolkodik, eleve nagyobbat választ (már ha van erre tere), és az állítható magasságú székkel kísérletezik inkább. Ha erről a kicsi gyerek lába nem ér le, és ez őt zavarja, akkor nagyon egyszerűen egy sámlival áthidalható a probléma. A szék kérdése kicsit fontosabb: a kényelem mellett a hát támasztása lényeges, ezért kicsiknek nem javasolt a felnőtt szék. A gyermek számára ergonomikus széken valószínűleg hosszabb időt fog eltölteni, mint azon, amelyen hamar elzsibbad, megfájdul a háta.

A puha textilbőr felületen jobban esik az ülés, de az néhány éven belül elkopik. A fényforrás ugyanilyen fontos: a hideg fényben tovább tud koncentrálni az ember, az apró betűk, ábrák, rajzok is jobban észrevehetőek. A lámpa fényének elterülése, nagysága is fontos: nagyobb felületre hatóra van szükség, hogy a nagyobb könyvek is jól láthatóak legyenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!