Sport

2015.06.10. 18:00

Öttusa: A VK-döntő győztese az olimpián indulhat

Székesfehérvár – A hétvégén kvótaszerző versenyen, a Világkupa-döntőn viaskodnak a magyar öttusázók. Székesfehérvárról három sportoló utazik Minszkbe.

Ferencz Balázs

A fehérorosz fővárosban nem rendeznek selejtezőt, vagyis az idei négy Világkupa-verseny eredményei alapján a legjobb 36 férfi és női öttusázó verseng a VK-döntőben. Nem is akármilyen téttel, hiszen a nemek győztesei kvótát, azaz olimpiai indulási jogot szereznek a rioi játékokra. Az Alba Öttusa SE sportolója, Alekszejev Tamara mellett a Volán Fehérvár két versenyzőt delegál az idei VK-döntőre. Minszkben a férfiak szombaton, a hölgyek vasárnap tusáznak. Demeter Bence és Kovács Sarolta is az élmezőnybe pályázik. A fehérvári sportolók a héten Tatán edzőtáboroztak, ahol a lovagláson kívül minden számot gyakoroltak.

Kovács Sarolta elégedett lenne az első hat közé kerüléssel. Fotó: Molnár Artúr

– Nagyon jó állapotban vagyok, a múlt héten voltam egy terheléses vizsgálaton, ami visszaigazolta, hogy fizikálisan és mentálisan is rendben vagyok, az utóbbi időben ilyen jó formában még nem voltam. - beszélt pillanatnyi állapotáról a szezont sérüléssel kezdő Demeter Bence. – A legutóbbi VK óta sikerült kijavítanom a hibákat vívásban és lövészetben is.

Az idősebb Demeter-fiú a kairói világkupán érte el idei legjobb eredményét, Egyiptomban a 8. lett. A magyar öttusázók elsősorban a három hét múlva rajtoló berlini Világbajnokságra fokuszálnak, de Bence Minszkben is az első hat között végezne.

– Nagyon jó helyen van a verseny a programban, mindenki tudja, hogy a VK-döntőt követően milyen munkát kell végeznie, hogy tökéletes állapotban legyen Berlinben.

Kovács Sarolta a múlt hét végén egy baracskai lovasedzésen leesett a négylábúról, és összezúzta a bal kezét. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel jobbkezes, a vívásban és a lövészetben nem zavarja a sérülés, úszni azonban nem tudott a héten.

Saci javuló formát mutat, az idei első megmérettetésen még a 17. volt, legutóbb a moszkvai Kreml-Kupán ezüstérmet szerzett. Kovács Sarolta is inkább a VB-re összpontosít, de az élmezőnynél nem adná alább Minszkben sem.

– Az első helyezés ér kvótát, annak megszerzése nagyon nehéz feladat. A VB-n hármat osztanak, inkább ott szeretnénk dobogóra állni. Ott talán kicsit könnyebb feladat lesz elől végezni. – vélekedett Kovács Sarolta. – Öttusában az első hely nagyon sok mindenen múlik, a szerencsének is nagy szerepe van, de nagyon szeretnék jól versenyezni, mert megalapozná a VB-szereplést. A VK-versenyeim idén nem sikerültek túl jól, de Moszkvában nagyon jót tett az önbizalmamnak az ott megszerzett második hely. Erős volt a mezőny a Kreml-Kupán, szinte mindenki ott volt a legjobbak közül. Vívásban sikerült előrelépnem, és a többi számom is kiemelkedő volt, úgyhogy nagyon bizakodó vagyok a kvalifikációs időszakot illetően. Erős hetünk volt, de az acél, hogy felkönnyülünk a VK-döntőre, aztán két hetünk lesz a VB-ig, a formába hozás időszakát éljük majd.

A női versenyben vasárnap rajthoz álló volános öttusázó az első hat hely valamelyikével elégedett lenne.

–Ha dobogóra állhatnék, akkor nagyon boldog lennék. De inkább a VB-n szeretnék érmet nyerni, mert az már kvótával lesz egyenlő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!