Székesfehérvár

2013.07.18. 18:58

Megemlékezés a gyalogezredre

A nap is szebben sütött ma, július 18-án. Tudta bizonyára, hogy a 17-es Magyar Királyi honvéd gyalogezred napjaként emlékezett Székesfehérvár lakossága.

Márkus Hilda

Jómagam is részt vettem unokáimmal a megható ünnepségen, de előtte elmeséltem nekik, hogy tudják mit is ünneplünk és mi történt ezen a nevezetes napon, amelynek ma van az emléknapja. Több alakulat, a város vezetősége, idősek és fiatalok, hagyományőrzők emlékeztek kegyelettel a háborúban meghalt hősökre.

 


Klubunk, a Fejér megyei Honvéd Nyugállományúak Székesfehérvári Klubja is jelen volt. A 17-es Magyar Királyi honvéd gyalogezred megjárta a Kárpátokat, derekasan harcolt a betörő orosz csapatok ellen, majd 1915-től az olasz fronton, főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban töltött be meghatározó szerepet. Az ezred több ízben elveszítette a puskáinak zömét, az emberveszteségek óriásiak voltak. A 2. isonzói csatában, július 18-án is így történt és ez a nap lett az ezred emléknapja.

 



Székesfehérváron immáron sokadik éve tartanak megemlékezést, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe. A helyszín azért is szimbolikus jelentőségű, mert a közvetlen szomszédságában van az ezred korabeli laktanyája. Legmeghatóbb jelenet számomra az volt, mikor az ünnepség végén egy idősebb úr letérdelt az emlékmű előtt... Emlékezett...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!