Krimi

2 órája

Aggasztó statisztika: folyamatosan nő a vasúti átjárós balesetek száma

A figyelmetlenség és a KRESZ megszegése egyre növekvő számban szedi áldozatait a vasúton: a MÁV hálózatán a tavalyinál jóval több a vasúti átjárókban történt balesetek, a gázolások száma - írja az MTI a vasúttársaság közleménye nyomán.

MW

A figyelem és a KRESZ ismerete életet menthet

Forrás: Shutterstock

Fotó: Méhes Dániel

Az idén a MÁV vonalain 47 baleset történt vasúti átjáróban, tizennéggyel több, mint tavaly az év ugyanezen időszakában. 

A balesetekben tíz ember vesztette életét, ez tízszerese a tavaly ilyenkorinak.

Heten szenvedtek súlyos, tizennyolcan könnyű sérüléseket a figyelmetlenség és a KRESZ szabályainak megszegése miatt. A balesetek közel 60 százaléka biztosított, azaz fénysorompóval, illetve félsorompóval kiegészített fénysorompóval védett vasúti átjáróban történt.

CM20240306_Nyíradony vonatbaleset_HAON (7)
Márciusban Nyíradony belterületén ütközött mozdonnyal egy kisteherautó 
Fotó: haon.hu / Czinege Melinda

A legtöbbször, 29 esetben személygépkocsival ütközött a vonat, de kamion, tehergépkocsi és traktor is okozott balesetet. Idén három gyalogost ütött el vonat, és ugyanennyi alkalommal gázoltak el kerékpárost és motorost vasúti átjáróban.

Az elmúlt 16 évben nem történt a vasút hibájából halálos kimenetelű baleset vasúti átjáróban, azokat a közlekedők figyelmetlensége vagy a KRESZ figyelmen kívül hagyása okozta. A vasúttársaság 2021-ben egymilliárd, 2022-ben félmilliárd, 2023-ban 150 millió forintos kárral volt kénytelen számolni az átjárós balesetek miatt, az idén valamivel több mint 131 millió forint ez az összeg - írták.

Railway,Crossing,With,Smeared,Cars,Passing,Through,It,,Selective,Sharpness
A vasúti átjáróban fokozott figyelemmel kell közlekedni
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A MÁV statisztikái szerint a legtöbb vasúti átjárós balesetet a 

  • gyorshajtás
  • a "még átérek" gondolkodásmód,
  • az agresszív vezetési stílus, 
  • a vezetés közbeni telefonálás és 
  • a vasúti fényjelző tilos jelzésének figyelmen kívül hagyása okozza. 

A záródó sorompórudakat látva a járművezetők megállás helyett sokszor gyorsítanak, néhányan még a lezáródott félsorompót is megkerülik. 

Évente 800 félsorompó rúdját törik el az autósok. A MÁV hálózatán idén 570 sorompórongálás történt, 79-cel több, mint tavaly ilyenkor.

A tiltott helyen való tartózkodás miatt bekövetkezett gázolások száma 32-re emelkedett, közülük húsz volt halálos. A tavalyi év azonos időszakában húsz gázolásból hat volt halálos kimenetelű. A közlemény szerint nőtt a vasúton történt öngyilkosságok száma is.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!