Krimi

11 órája

Ezt a videót minden fiatalnak látni kellene: sokkoló képsorokkal üzennek a vasutasok

Még mindig életveszélyben van a berettyóújfalui áramütéses vagonbaleset 15 éves sérültje, a MÁV most oktatófilmmel figyelmeztet a veszélyre.

MW

A vasút veszélyes üzem

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be a MÁV Zrt. ismeretterjesztő sorozatának legújabb filmje - írja az MTI a vasúttársaság tájékoztatása nyomán. 

A MÁV ismételten kéri a szülőket és a pedagógusokat, nyomatékosan hívják fel a fiatalok figyelmét arra, hogy szigorúan tilos felmászni a vonatok tetejére, a felelőtlen játék ugyanis akár halálhoz vagy életveszélyes sérülésekhez is vezethet.

A közleményben kiemelték, hogy az orvosok még mindig küzdenek annak a 15 éves fiúnak az életéért, aki a múlt héten életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, amikor vasútüzemi területen felmászott egy gabonaszállító kocsi tetejére Berettyóújfaluban. 

Sokkoló statisztika

A 15 éves fiú olyan közel került a felsővezetékhez, hogy áramütés érte, ennek következtében lezuhant a kocsi tetejéről. úlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték a helyi kórházba, majd nagyfokú égési sérülései miatt további ellátásra egy budapesti egészségügyi intézménybe szállították.

Az idén nem ez az első ilyen eset: egy fiatal meghalt, egy másik pedig súlyosan megsérült, tavaly többen súlyos égési sérüléseket szenvedtek, és egy haláleset is történt, amikor felmásztak egy szerelvényre vagy a felsővezeték tartóoszlopára. 2022-ben a MÁV hálózatán történt két baleset halálos áldozata és sérültjei is 18 éven aluliak voltak.

A MÁV Zrt. ismételten arra figyelmeztett, hogy tilos és életveszélyes felmászni a vasúti kocsikra. Kiemelték, hogy már a villamos felsővezeték megközelítése is halálos áramütést okozhat.

Horrorisztikus képsorok

Talán egyszerűbb a balesetek okait megérteni, ha azokat látványosan szemléltetik, ezért Härtlein Károly, a BME Fizikai Intézet mesteroktatójának közreműködésével - SÍN-TÉR címmel - ismeretterjesztő filmeket készítenek, ezekben a szabálykövető közlekedés, utazás fontosságára hívják fel a figyelmet. 

A balesetmegelőzési célú filmsorozat legújabb, alább megtekinthető epizódja a vasúti kocsik tetején történt áramütések okait és következményeit mutatja be, a korábbiakban pedig az elsodrás és a fékút témaköreit dolgozták fel.

A vasúttársaság ez évi vasútbiztonsági kampánya keretében a lehető legtöbb felületen - online és információs feliratok által - rendszeresen felhívja a figyelmet arra, hogy a vasút veszélyes üzem, a vonatok tetejére, ütközőire vagy más elemeire felmászni életveszélyes és tilos. Emellett vasútbiztonsági szakértők rendszeresen keresnek fel általános iskolákat, és 7-8. osztályos tanulóknak előadásokat tartanak a vasút veszélyeiről.

Íme, a sokkoló videó:


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!