kiszebábégetés is volt

2019.02.24. 16:52

Busókkal telt meg a tér Martonvásáron

Az autentikus mohácsi busójárásból kaphattak ismét ízelítőt a helyiek szombaton.

Bokros Judit

Fotó: Hollósi Sarolta

Másodszor szerveztek szinte egész napos programot a hungarikumnak számító, az Unesco-listára fölkerült, szellemi kulturális örökség részét képező mohácsi busójárás kapcsán Martonvásáron.

A busók a hölgyeket megölelgették, a félős gyerekeknek kedveskedtek
Fotó: Hollósi Sarolta

Szombaton délután kisebb tömeg várta a felvonuló maszkosok csapatát a központi Emlékezés terén, ahová némi késéssel be is vonultak a hagyományos viseletbe öltözött busók. Akik előtte a Harmónia Idősek Otthonában tartottak előadást a sokác hagyományokról, még azelőtt pedig a Beethoven Általános Iskolába látogattak el, ahol délelőtt maszkok készítésére volt lehetőség.

Fotó: Hollósi Sarolta

A fő téren már a napot levezető felvonulás zajlott zenével. Ennek kicsúcsosodása kiszebábégetés volt az egyik vendéglő udvarán. Így űzték a telet Martonvásáron a busók, a mohácsi szokáshoz hasonlóan. Azokat a hölgyeket, akik hagyták magukat, megölelgették, a gyerekeknek cukrot, egyéb nyalánkságot adtak, hogy kevésbé féljenek riasztó maszkjaik miatt, közben pedig kereplőikkel nagy zajt csaptak. Kísérőik az úgynevezett szép busók, az arcukat fátyollal takaró, sokác népviseletbe öltözött alakok voltak.

Az egyik maszkos, birkabőrbe, bundába öltözött alak, Nagy Attila rövid időre fölfedte előttünk kilétét, s elmondta: tizenhatan érkeztek a kisvárosba, ebből heten zenészek, a többiek busók. Ha vidékre viszik a mohácsi hagyományt, akkor jellemzően zenét, táncházat, felvonulást, a népviseletük bemutatását kérik tőlük. Azt is megtudtuk, hogy ma már nemcsak férfiak, hanem akár nők is lehetnek busók, Mohácson pedig szűkebb körben még házról házra is járnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában