a szennyvízcsatorna kiépítése volt a legfontosabb projekt

2019.07.01. 17:30

Épüljön az enyingi identitás!

Viplak Tibor polgármester úgy véli, hogy réges-régi adóssága volt a mindenkori enyingi önkormányzatnak a lakosság felé a szennyvízcsatorna kiépítése. Ez 2015-ben végre megvalósult! Leáldozott a szippantós autónak…

Majer Tamás

Zöld várossá válna Enying, a látványtervből valóság születhet Forrás: Önkormányzat

Az elmúlt évek eredményeiről kérdeztük a városvezetőt, aki szerint ez a beruházás az elmúlt évek legfontosabb lokális gyarapodása. Több mint 2 és fél milliárd forintnyi támogatás sikeres lehívása kellett hozzá! Ám ez nem volt elég! A pályázatba foglalt önrészt a helyieknek kellett összeadnia. Ez első nekifutásra azt jelentette, hogy a lakosságnak, házanként 280 ezer forint hozzájárulást kellett fizetnie. A városvezetés azonban újabb forrásokat szerzett, az önrészre 135 millió forintot „kaparintottak” meg egy önrész-kiegészítési pályázaton, illetve a kapcsolódó útfelújításokra újabb 162 milliót. Így jóval kevésbé kellett hozzányúlni a lakosság által befizetett összeghez. A házankénti kötelezettségből 198 ezer forint megmaradt.

Az önkormányzat megszavaztatta a polgárokkal, mi legyen a pénzzel. Fordítsák vízelvezetésre és az utak állapotának javítására, vagy fizessék vissza az összeget az embereknek? A 857 voks 93 százaléka ugyanazt mondta: fizessék vissza. Megtörtént.

A polgármester adatai szerint jelenleg az enyingi házak 87-88 százaléka rá van már kötve a csatornára.

Viplak 2015-ből kiemelte még az enyingi ovik, a Batthyány-iskola és a Vas Gereben Művelődési Ház energetikai felújítását. Nemsokára következik a kabókapusztai művelődési ház, a polgármesteri hivatal és a rendőrség hasonló felújítása.

Az enyingi lakossági kommunális hulladék elszállítása heti egy alkalommal történik. Havonta egyszer szállítják a zöldhulladékot, szintén havonta egyszer a szelektívet. Évente egyszer limlomakciót hirdetnek. A 2012 óta üzemelő enyingi hulladékudvar kiszolgálja a lakossági igényeket.

Állandó gond viszont az ipari, illetve az illegális szemétlerakás a város külső részein. Megvizsgálva az ilyen hulladékot, látják, sok esetben Balaton-parti ingatlanokban összegyűlt, elhányt kupacok rondítják Enying képét. Viplak Tibor ezzel együtt bizakodó, mert egyfelől a lakosság, másfelől a kormányzat is partner abban, hogy tiszta legyen a város. Múlt héten szignózta azt a szerződést, amely 3 millió forintnyi támogatást hoz a városnak: ezt az illegális hulladéklerakók felszámolására költhetik.

Zöld várossá válna Enying, a látványtervből valóság születhet
Forrás: Önkormányzat

A Fejér Megyei Szent György Kórház új, modern enyingi épülete 2015 végére készült el; több mint 1,1 milliárd forint állami és európai uniós forrásból épült fel a járási igényeket kielégítő rendelőintézet. Az enyingi alapellátás és a járóbeteg-ellátás a Batthyány­kastélyból az új intézménybe költözött át.

Az enyingi idősek otthonával kapcsolatban a városvezető úgy fogalmazott, hogy van még miben fejlődniük. A közelmúlt előrelépése volt ott a nappali helyiség felújítása.

A hétfői napon írja alá a polgármester a balatonbozsoki gyermekjóléti központ kiviteli szerződését, 133 millió forintból valósul meg a projekt. Viplak Tibor szavaiból világít, miszerint különösen jelentékeny, hogy e városrész is kap egy járási szintű komplexumot. Kilátásban van a bozsoki ovi tetőfelújítása még.

Viplak Tibor szerint nagyon ráfér Enyingre a település identitásának megőrzése, erősítése. Szeretnék elérni, hogy a helyiek pozitívan gondolkodjanak a településről. Nos, emlékévek sora követi egymást. Enyinghez kötődő hírességeket, példaképként felmutatható személyiségeket ünnepelnek. 2015-ben Szentgyörgyi Dezső egykori vadászpilóta volt a történelmi „sztár”, rá egy évre Batthyány Fülöp. A 2017-es esztendőt Enying várossá válásának 25 éves évfordulójának szentelték. Tavaly Vas Gereben író, idén a reumatológus Belák Sándor van fókuszban. Az augusztusi városnapok is egyre nagyszabásúbbak.

Egy kiállítással ünnepelte meg 20. testvérvárosi évfordulóját Enying és Bánffyhunyad
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Viplak örömmel tapasztalja, hogy a civil szervezetek aktívabbak, mint korábban. A két boros társaság, a nyugdíjasklubok, a városvédő társaság mind igen tevékeny. A szintén alulról építkező tavaszi „Rügypattintó” futás is civil erőt mutat.

Ha már sport! Az Enying Városi Sportegyesület focipályája mellett új tribünt és kerítést emeltek, s egy új műfüves kispálya is létesült 2 éve.

Évek óta húzódik viszont a Nemzeti Sportközpontok projektje, az enyingi uszoda elkészülte. Viplak bízik benne, hogy mihamarabb átadják, mint mondja, amit az önkormányzat megtehet, megteszi. Lapunk legutóbb azt a tájékoztatást kapta az építtetőtől, hogy 2019 harmadik negyedévében nyithat kaput és medencét az uszoda.

A minap zárult le a Zöld város, Enying című projekt első kiírt közbeszerzése. A beruházás révén összeköttetés létesül az angolkert, a Batthyány-kastély és a szőlőhegy között, mindez a 19. századi hagyományok felidézésével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában