Összegző

2020.01.22. 14:30

Szerény, de fontos újítások történtek Rácalmáson

Elkezdődött tavaly a vasútállomás felé vezető út felújítása, szélesítése, a Duna-parti csónaktároló vízitúra-megállóhelylyé fejlesztése, és felavatták a városközpont igényes pihenőhelyé alakított Millenniumi parkját. Az elmúlt esztendő legfontosabb rácalmási történéseinek öszszegzésére kértük Schrick István polgármestert.

Körmendi Erzsébet

Felavatták a megújult Millenniumi parkot, ahol szabadtéri koncerteket terveznek nyárra

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

– Olyan jelentős, milliárdos beruházások tavaly nem voltak Rácalmáson, mint az azt megelőző években, de szerencsére tavaly is folytatni tudtuk a város fejlesztését. A megújult Millenniumi parkot és tavat örömmel vették birtokba a rácalmásiak a nyáron, és a mai napig azt hallom, hogy ez kellemes pihenőhelye a városközpontnak. Jó ötlet volt a tó fölé benyúló szabadtéri színpad létrehozása is, ahol a nyári estéket szabadtéri, tóparti koncertekkel tehetjük még színesebbé, élménygazdagabbá. A Millenniumi park fejlesztésére pályázaton nyertünk 102 millió forintot. A bölcsődében önkormányzati saját forrásból alakítottunk ki új csoportszobát, mert óriási az igény, és így 28-ról 32-re tudtuk emelni a férőhelyszámot. Kulcs–Rácalmás–Dunaújváros közös csatornaberuházása is elkezdődött a múlt évben, ennek részeként kiváltásra kerül a mi tisztítóművünk, a rácalmási szennyvizet is a dunaújvárosi tisztítóműbe vezeti majd el a kiépítendő hálózat. Az Ady Endre utcában járdát kellett építenünk, hogy biztonságos legyen a gyalogosközlekedés az iskola utcájában. Nem túl nagy, viszont fontos önkormányzati beruházás volt a fogászati röntgen beszerzése, hogy helyben, a fogászati kezelés része lehessen a röntgen is. A múlt évben kezdődött és az idei évben folytatódik az állomáshoz vezető út felújítása. Az alig négy méter széles úttestet kiszélesítjük hatméteresre, vízelvezetéssel, parkolókkal együtt. Erre nyertünk 100 millió forint támogatást, amelyet 38 millióval egészített ki az önkormányzat.

Felavatták a megújult Millenniumi parkot, ahol szabadtéri koncerteket terveznek nyárra
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Ugyanilyen nagy dolognak tartom, hogy bekerültünk a vízitúrameg állóhelyprogramba, és fejleszthetjük a Duna-parti csónakházunkat. Megfelelő infra struktúrára, zuhanyzókra, vizesblokkokra, öltözőkabinokra van szükség ahhoz, hogy a nálunk megálló csónak- vagy kenutúrázók jól érezzék magukat, továbbá olyan közösségi teret is sikerül ott kialakítanunk, ahol 30-40 ember egyszerre le tud ülni, beszélgetni, étkezni. Több mint 70 millió forintot nyertünk erre. A múlt évünkre rányomták a bélyegüket a sportcsarnok építésének áthúzódó terhei, de örülünk, hogy ezeket gond nélkül teljesítettük tavaly. Továbbá az elnyert támogatások mindegyikéhez hozzátettünk több tízmillió forint saját forrást – foglalta össze a múlt év legfontosabb rácalmási fejlesztéseit a kisváros polgármestere, Schrick István.

Az elmondottak alapján tehát gondoktól mentes, sikeres évet zártak?

– Alapjában véve eredményes évünk volt. Ugyanakkor tisztában vagyunk azzal, hogy csökkenő adóbevételekkel számolhatunk, ezt érezhettük már tavaly is, és emiatt nagy bizonytalansággal indulunk neki a 2020-as évnek.

Milyen terveik vannak?

– Nagy dolgokban nem gondolkodunk ebben az évben. Ha lesz szabad forrásunk, kapacitásunk ebben idén, akkor azt útépítésre szeretnénk fordítani. Sajnos vannak még olyan utcáink, amelyek felújítás terén várnak a sorukra. A Hejes Imre utca például régi, a lakókkal közös óhaj, hiszen a Millenniumi park mellett elhaladva az összekötné az északi lakóövezetben élőket a városközponttal. Ugyanilyen fontos ütőér lenne a Venyimi út belső részén megfelelő burkolatot kialakítani legalább a Jázmin utcáig, hogy az ott lakóknak ne kátyúk között vagy kerülővel kellejen eljutniuk a központba. A Rácalmást Dunaújvárossal összekötő alsó Duna-parti út fejlesztése is a terveink között szerepel, mert sokan laknak ott, továbbá rengetegen járnak arra kerékpárral, motorral, autóval, és nem mindegy, milyen minőségű úton közlekednek. Tapasztalhatjuk, amikor a város utcáit járjuk, hogy egymás után épülnek be a foghíjak, az eddig parlagon hagyott telkek, és aki teheti, megosztja a kertje végét is a rendezési terv szerint. A Rákóczi utcában új utca nyílt az önkormányzat segítségével. Nagyszerű, hogy visszatért az építkezési, házépítési kedv.

Schrick István polgármester
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Fesztiválok, virágosítások, klubok, egyesületek… Szóval párját ritkítóan gazdag közösségi élet is jellemzi a kisvárost, nem csak a letelepedési kedv.

– Nagyon jó érzés, hogy valamennyi intézményünk népszerű, telt házzal üzemel. A művelődési ház termeiben a klubok, baráti társaságok egymásnak adják a kilincset, és az ottani rendezvények is nagyon népszerűek. Nagy élet van a könyvtárban, igazán különleges programokat kínálnak a könyvbarátoknak. A sportcsarnok is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az ajtóra ott is szinte ki lehet tenni a táblát, hogy megtelt. És akkor még nem beszéltem a nagyrendezvényekről, a majálisról, a tökfesztiválról, a városnapról, a rácalmásiak karácsonyáról… Illetve mindenképpen meg kell említeni, mert fontos mozgatórugója városunknak a civil összefogás, az önkéntesek munkája, amiért csak köszönettel tartozom a rendezvényeken segítőknek, a parkokat, virágágyásokat, közösségi tereket gondozóknak. Önkormányzatunk jelentős összegekkel támogatja a helyi klubokat, egyesületeket, éreztetve velük, hogy fontosak számunkra. Megszoktuk Rácalmáson, hogy általában a fejlesztésekről beszélünk, pedig most már foglalkoznunk kell az állagmegóvással is, hogy az évek, évtizedek alatt létrehozott értékeket megőrizzük. Több mint tíz évig tudtuk tartani, hogy nem nyúlunk a helyi adókhoz, de most, ha minimális mértékben is, de meg kellett tennünk, mert szeretnénk, ha Rácalmáson változatlanul magas színvonalúak maradnának a szolgáltatások és a rendezvények. Óriási elismerés, hogy a városvédő egyesület 25 éve ekkora bizalmat kap a településen, mint a 2019. évi önkormányzati választáskor is. Ám amennyire ez megtiszteltetés, legalább akkora kihívás is, hogy miként tudunk megfelelni ekkora bizalomnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában