Frissen Fejérből

2021.07.20. 07:00

Szavazás dönti el, mi lesz az új fehérvári menetrend sorsa (frissítve videóval)

Életbe lépett az új helyi járatos buszmenetrend Székesfehérváron. Az elkövetkezendő két hétben biztosan, de hogy a jövőben is ez a rendszer marad-e, azt a lakosság döntheti majd el.

Baráth Eszter

Többen is felhívták a figyelmet, hogy a vasútállomás előtti megállóban kevés a hely a sok busznak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A korábban tervezetteknek megfelelően július 17-én, szombaton indult el az új helyi járatos menetrend szerinti közlekedés a városban, az ezt követő első munkanap viszont több tapasztalattal szolgált, mint a hétvége.

Az első tapasztalatok hamar elárasztották a közösségi oldalakat, Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András pedig vasárnap este tette közzé tájékoztatását közösségi oldalán: – A visszajelzések kiértékelése a tervezők részéről folyamatos, és nagyon számít azokra az önkormányzat is. Ez döntheti ugyanis el, hogy a régi vagy a megújított hálózatot érdemes majd továbbfejleszteni – írta a polgármester. Kiemelte, aggodalommal látja, hogy számos kritika érkezett az ipari zónák dolgozóitól, pedig elsődleges szempont volt, hogy számukra megfelelő legyen a menetrend. Összefoglalójában háttérinformációkat is adott az 1976 óta mindössze kisebb változtatásokkal működő hálózattal kapcsolatban.

A tájékoztatás szerint a kéthetes, ingyenes tesztüzemet követően a közösségi közlekedés használóinak szavazáson lesz lehetőségük választani, hogy a jelenleg működő új menetrend maradjon életben, vagy visszatérjen a régi rendszer és annak finomításával fejlesszék a közlekedést. Az észrevételeket viszont addig is várják a város hivatalos közösségi oldalán, valamint az ott megjelölt, erre a célra létrehozott e-mail-címen is. Cser-Palkovics András ezzel kapcsolatban kiemelte, fontos, hogy konkrét véleményeket fogalmazzon meg az utazóközönség, hiszen csak ezzel tudnak előrehaladni.

Többen is felhívták a figyelmet, hogy a vasútállomás előtti megállóban kevés a hely a sok busznak
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tapasztalatokat már hétfőn délelőtt 10 órától leírhatják az utasok Székesfehérvár közösségi oldalán, és a délutáni órákig összegyűlt körülbelül ezer hozzászólás és több mint száz megosztás azt mutatja, élnek is a lehetőséggel. A kommentek nagy részét végigolvasva kiderül, a néhány napos tapasztalatszerzést követően sokan visszatérnének a megszokott régi járatokhoz, útvonalakhoz, indulási és érkezési időpontokhoz. Az egyik vélemény szerint a 12 órás műszakban dolgozókra nem gondoltak a menetrend megtervezésekor, hiszen a tapasztalatok szerint a munkahelyre való érkezés és a munkakezdés közötti rövid időbe nem fér bele az átöltözés sem. A hozzászólások szerint hasonló munkarendben dolgozók vannak a legtöbb ipari parkban, a kórházban, a gyermekotthonban és több szociális intézményben is.

– Személy szerint az, hogy Feketehegyről egy busszal el tudok jutni a Seregélyesi útig (tejüzem), nagyon jó, teljesen rendben van. Viszont hétvégén valami katasztrófa – kezdte hozzászólását egy 12 órás műszakban dolgozó hölgy. Mint írta, sokan dolgoznak hétvégén és ünnepnapokon is, és véleménye szerint több járat menetideje úgy lett megtervezve, mintha délután csak 14.00-ig, 16.00-ig és 22.00-ig dolgoznának az emberek. Az olyanokra, akik 18 órakor fejezik be a munkát – mint ő is – nem gondoltak. Többen panaszkodnak hosszabb utazási és várakozási időre is, de akad olyan tapasztalat is, amely szerint bevásárlást követően az új menetrend miatt többet kell sétálni, mint korábban.

Délutáni műszakváltáskor látogattunk el a Sóstói Ipari Parkba, ahol dolgozókat kérdeztünk tapasztalataikról. Egyikük elmondta, számára nem okoz különösebb nehézséget az új menetrend. Mint mondta, reggel időben beért munkahelyére és a műszakj végén is maximum 10 percet kell várnia a buszra. Volt azonban olyan, aki elmondása szerint még csak ismerkedik a megváltozott rendszerrel, egy jelentős negatívumot viszont kiemelt. Hangsúlyozta, városon belül több mint egy órába telik a hazajutás. Mint mondta, ennek oka, hogy a Piac téren körülbelül 20-25 percet kell várnia az átszállásra.

Új járatokkal, számozással kell megismerkedni. Szokni kell!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy, az ipari parkban dolgozó hölgy kollégája tapasztalatát mesélte el, miszerint reggel munkába menet már a buszon ülve kellett a leszállás mellett döntenie, mivel akkor vette észre, hogy a járat nem arra megy, amerre korábban.

A feol.hu Facebook-oldalán is láthatták olvasóink a város önkormányzatának figyelemfelhívását a véleményformálásra, így ahhoz a poszthoz is több hozzászólás érkezett. Egy egyedülálló kisgyermekes anyuka úgy fogalmazott, számára lehetetlenné vált a tömegközlekedés. Míg korábban könnyedén meg tudta oldani gyermeke óvodába szállítását, és időben, egyszerűen be tudott érni a munkahelyére, addig ezek az útvonalak jelenleg problémát okoznak számára. Van olyan szülő is, aki már a szeptemberi iskolakezdésre gondol a menetrend kapcsán. Az Árpád Szakképzőben a tanítás 7.45-kor kezdődik, a vidéki gyerekeink így is hajnalban indulnak itthonról, hogy a Prohászkán elérjenek egy helyi járatot, amivel odaérnek az iskolába. Én is dolgozom, nem tudom szállítani a gyerekeket iskolába! A régi menetrend teljesen jó volt azon a vonalon – írta egy anyuka. Egy olvasónk pozitívumként jelölte meg, hogy Öreghegyen nem óránként járnak a buszok, és hogy nem kell bemenni a városba átszállni azért, hogy eljussanak Ráchegyre.

A tapasztalatokat tehát továbbra is várja a város, azok fényében pedig hamarosan kiderül, hogy a visszatér-e a régi menetrend és azt finomítják majd, vagy a most bevezetetten történnek változások.

Frissítés

Nem várnak a tesztidő végéig, már kedd reggeltől elindult a szavazás!

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dontsunk-egyutt-keddtol-elindult-a-szavazas-a-fehervari-buszmenetrendrol-5124689/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában