Frissen Fejérből

2021.07.22. 15:52

Hatodjára is Pantaleon-zarándoklat

Lehet még jelentkezni arra a hagyományokkal rendelkező zarándoklatra, amit ezúttal Dunaújvárosból indulva rendeznek meg szombaton a Beloianniszi Görögkeleti Egyházközösség és a Pentele Hagyományőrző Egyesület szervezésében.

Pálinkás István

Az egész napos gyaloglás erősíti a csapatszellemet

Fotó: Pálinkás István

A Szent Pantaleon emlékére rendezett gyalogos zarándoklat július 24-én, szombaton reggel hét órakor indul a dunaújvárosi Rác templomtól (Táltos utca). A szervezők közleményükben arra is felhívták a figyelmet, hogy akik rövidebb távra jelentkeznek, azok a kulcsi sportpályánál csatlakozhatnak a 20 kilométeres, rövidebb táv teljesítésére. A teljes táv, 33 kilométer megtételét követően a belo­ianniszi egyházközség látja vendégül a zarándokokat. (Segítségül: a zarándoklatról bővebb felvilágosítást kaphatnak, illetve jelentkezhetnek még Terekiné Rendes Éva szakmai vezetőnél. Telefonos elérhetőség: 06-20-912-5263, e-mail-címe: [email protected], valamint Szabó Tamásnál, telefon: 06-70-617-4532, e-mail-cím: [email protected].

Az egész napos gyaloglás erősíti a csapatszellemet
Fotó: Pálinkás István

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szervezők (Pródromos Katona László görögkeleti parókus, Terekiné Rendes Éva és Szabó Tamás) közül Terekiné Rendes Éva – aki megtette mára a Camino-utat is – szívesen szólt a hagyománnyá vált zarándoklatról:

– Hat éve, 2016-ban kezdődött az emlékező, gyalogos zarándoklatok sora. Hogy miért is jó útra kelni? Ráadásul gyalog? Minden zarándok más-más céllal vág neki a teljesítendő távnak. Jómagam a rajt előtt érzek egy kihívást, mely során a saját fizikai teljesítőképességemet mérhetem le. Út közben jó érezni, hogy tudok gyalogolni, bírom a terhelést, összességében nincs okom panaszra.

Ezen túl kiváló emberekkel lehetek egy közösségben. Szent Pantaleon vértanú és világhírű orvos emlékezetét a görögkeleti egyház atyái segítségével idézzük fel az úton. Az áhítatok alkalmával mód nyílik elcsendesedésre, lelassulásra, elmélkedésre. Az egész napos, közösen végzett gyaloglás pedig erősíti a csapatszellemet, az együvé tartozás érzését. Évről évre összejövünk, beszélgetünk, emlékezünk. A zarándoklat napján az időnket rászánjuk arra, hogy a 33 kilométeres távot nyugodt tempóban haladva megtegyük. A célba érkezve fizikailag megfáradtan, lelkileg azonban feltöltődve búcsúzunk egymástól: jövőre, veletek, ugyanitt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában