Frissen Fejérből

2021.07.16. 13:54

In memoriam Takácsi Nagy József

Életének 93. évében meghalt Takácsi Nagy József belgyógyász főorvos.

Altorjay András

Családja a nevezetes fehérvári polgárok közé tartozott. Édesapja, Takácsi Nagy Loránd híres nevezetes patikát működtetett Székesfehérváron. A család sorsa követte a tipikus közép-európai hullámzást. A polgári jólét után, 1945-ben bombatalálat érte lakásukat és patikájukat, majd újrakezdés után 1948-ban államosítás és kitelepítés következett a 9 tagú család életében. Nagy nélkülözések, éhezés és fázás közepette végezte el az egyetemet a négy fiú.

Takácsi Nagy József 1954-ben Budapesten diplomázott. Egész életében Székesfehérváron dolgozott. Életének 93 esztendejéből 57-et töltött szolgálatban! Fehérváron előbb körzeti orvosként, üzemorvosként, 1957–1993 között pedig a Szent György Kórház belgyógyászatán dolgozott, 1985-től, mint osztályvezető főorvos. Később a kórház szakambulanciáin, az Országos Papi Otthonban és a sárbogárdi rendelőintézetben folytatta gyógyító munkáját.

Klasszikus belgyógyász volt, a nagytudású kórházi orvosok egyik utolsó képviselője. Ő szervezte meg egész Fejér megyében a diétás hálózatot.

Nagyhírű praktizőr hírében állt, aki meg tudta gyógyítani az embereket. Kedvelt orvos volt, sokan neki köszönhették gyógyulásukat. Kis orvosi táskájával jellegzetes és emlékezetes figurája volt a városnak. Számos kitüntetés és elismerés birtokosa, legutóbb 90 éves köszöntése kapcsán élvezhettük derűs személyiségét és hallhattuk bölcs megjegyzéseit.

Nagy baráti társaságuk volt és példás családi életet élt, 2 gyermeke közül Nóra lánya üzemgazdász, Zoltán fia jóhírű onkológus és sugárterápiás orvos lett Budapesten, az Onkológiai Intézetben. 3 unokája van.

A Magyar Orvosi Kamara és a Szent György Egyetemi Oktató kórház gyógyító közössége nevében búcsúzom Tőle. Ama nemes harcot megharcolta, futását elvégezte, a hitet megtartotta. Isten Veled, nyugodj békében!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában