Bérelhető elektromos kerékpárok érkeztek Székesfehérvárra!

Negyven darab elektromos bicikli érkezett Székesfehérvárra. A városi közlekedést segítő eszközök bárki számára bérelhetőek.

Gombor Lili

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A jól ismert elektromos rollerek után egy barátságosabb eszköz, elektromos bicikli érkezett Székesfehérvárra. Természetesen nem egy, hanem egyből negyven darab! Az elektromos bicikli bárki számára bérelhető applikáción keresztül, s nagy segítséget jelent a városi közlekedésben.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Cser-Palkovics András polgármester megköszönte a Lime-nak a bizalmat, amely jelezte, hogy Székesfehérváron közel sincs annyi panasz a rollerekre, mint máshol, az emberek többnyire szabályszerűen használják az eszközöket. Az elektromos rollerek közel három éve jelentek meg a városban, most pedig negyven elektromos kerékpárral bővült a bérelhető eszközös hálózata.

Változások a roller után

A rollerek amilyen népszerűek, legalább annyi fejtörést is tudtak okozni azzal, hogy sokan nem rendeltetésszerűen használták vagy éppen helyezték le azokat a közlekedés után. A fővárosban például rendszeresen lehetett látni az utca közepén hagyott rollert, de volt olyan is, amelyik a Dunában kötött ki. Szerencsére az ilyen deviáns magatartás Székesfehérváron nem gyakori, a polgárok mintaszerűen használják ezeket az eszközöket, így bizalommal helyezték ki az új elektromos bicikliket – mondta el Irmai Krisztián, a Lime magyarországi vezetője. A szanaszét hagyott eszközök mostantól nem jelenthetnek problémát, hiszen nem lehet a bicikliket bárhol letenni. A városban 170 parkolópontot alakítottak ki, s csak ezeken a pontokon lehet a biciklit "kicsekkoltatni", míg a rollerek esetében lazább volt ez a megkötés, hiszen a parkoltatás csak a belvárosra vonatkozott.

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Parkolás biciklivel

Székesfehérváron több fedett parkolót is kialakítottak a bicikliknek, amelyek mostantól a hagyományos mellett az elektromos biciklik parkolópontjaiként is üzemelnek. Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy a parkolópontok közszolgáltatási intézmények előtt vannak, de a külső városrészeken is kialakítottak parkolóhelyet az elektromos bicikliknek. – Igyekszünk több olyan lehetőséget biztosítani a székesfehérváriaknak, melyekkel le tudják cserélni az autóhasználatot. Az elektromos eszközök használatának mutatói igen jók a városban, hiszen a száz legtöbb felhasználóból 14 felhasználó székesfehérvári. Ők többnyire a késő esti, hajnali órákban használják a rollereket – fogalmazott az alpolgármester.

Az elektromos biciklik használatára kiváltható bérlet is, amely kedvezőbb árú, mint ha többször fizetnénk külön-külön használatonként. Higiéniai okok miatt a biciklikhez nem jár sisak, de a használata ajánlott – hívta fel a figyelmet Irmai Krisztián.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában