Látogatás

2 órája

Fülöp-szigeteki üzleti delegáció járt Székesfehérváron

A Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara delegációja járt hivatalos látogatáson csütörtökön Székesfehérváron. A 12 iparágat képviselő, 23 fős csoport tagjait Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta a Városházán. A kamara magyar tagozatának elnöke, Ferdinand Ferrer vezette delegáció megbeszélést folytatott a vármegye gazdasági szereplőivel és látogatást tettek az Alba Ipari Zónában is. A találkozókon szó esett a jövőbeni gazdasági és kulturális együttműködési lehetőségekről is.

Feol.hu

A Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara delegációját, Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta.

Fotó: ÖKK/Simon Erika

Az idei évben ünnepli a diplomáciai kapcsolatok fennállásának 50. évfordulóját Magyarország és a Fülöp-szigetek. Az elmúlt években egyre erősödtek a kereskedelmi és üzleti kapcsolatok, ennek köszönhetően idén megalapították a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara magyar tagozatát, amely további lehetőséget ad a két ország közötti kapcsolatok mélyítésére. A tagozat elnöke, Ferdinand Ferrer vezetésével egy 23 fős delegáció érkezett ötnapos látogatásra hazánkba.

A tizenkét különböző iparágat képviselő szakember hivatalos útja csütörtökön Székesfehérváron zárult. A Városháza Dísztermében Lehrner Zsolt alpolgármester fogadta a vendégeket. Egy rövid, várostörténeti visszatekintőt követően beszélt arról, hogy a két ország közötti együttműködésnek köszönhetően a Fülöp-szigeteki munkavállalók munkájukkal, tudásukkal hozzájárulnak Székesfehérvár gazdasági életéhez.

Ma Magyarországon körülbelül 10600 Fülöp-szigeteki vendégmunkás dolgozik, és nagyjából ezer jelenleg Székesfehérváron – erről már Ferdinand Ferrer beszélt. A városházi látogatás végén az ÖKK-nak adott interjúban elmondta, hogy a félévszázados diplomáciai kapcsolatok mellett az elmúlt három évben a kereskedelmi és üzleti együttműködések nagy léptékű fejlődésének lehetünk szemtanúi, és ez nagyban köszönhető dr. Tóth Titanilla nagykövetnek, aki rendkívül sok energiát és időt szentelt ezeknek a kapcsolatoknak az erősítésére, és aki történetesen szintén székesfehérvári származású.

„Tapasztalataink szerint Székesfehérvár rendkívül sokszínű város üzleti szempontból is. Célunk nem csupán az, hogy erősítsük ezt a kapcsolatot, hanem az is, hogy teret adjunk a székesfehérvári vállalatoknak hazánkban, elősegítsük az ő piacra lépésüket.” – mondta a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara magyar tagozatának elnöke. Arra a kérdésre, hogy melyek lehetnek ezek a területek a jövőt illetően, három dolgot sorolt fel. Első helyen a gyártást említette: a Fülöp-szigetek humán erőforrással tud hozzájárulni a magyar iparágak fejlesztéséhez, ugyanakkor a mostani látogatás során is megtapasztalták, hogy a magyar ipar mennyire fejlett, automatizált. Ennek köszönhetően a magyar cégeknek jelentős szerepe lehet abban, hogy ezt a technológiát a Fülöp-szigeteken is meghonosítsák.

A második potenciális területként szólt a BPO, vagyis az üzleti (különböző back office és egyéb adminisztratív) folyamatok kiszervezésének lehetőségeiről. „A harmadik terület pedig a turizmus, ugyanis itt a hét folyamán láttuk, hogy Magyarország milyen csodálatos ország, fantasztikus helyi konyhával, nagyon kedves emberekkel, és úgy vélem, hogy filippin honfitársaim is szívesen keresnék fel az országot. Ugyanakkor annak is örülnénk, hogyha a magyar emberek megismernék a Fülöp-szigetek ezerszínű világát.”

A városházi találkozót követően egy belvárosi sétával folytatódott, majd az Alba Ipari Zónában tett látogatással zárult a program.

(Forrás: ÖKK)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában