Klímaváltozás és környezetvédelem

1 órája

Rövidesen egy új pályázati lehetőség nyílik!

Olyan civil szervezetek pályázatát várja a Baptista Szeretetszolgálat Fejér vármegyéből is, amelyek céljai között a klímaválságról és a környezetvédelemről szóló ismeretterjesztés és tájékoztatás egyaránt szerepel, mégpedig mindez tudományos keretek között.

Tihanyi Tamás

Az ismeretterjesztés is része a pályázatban résztvevők feladatainak

Fotó: BSZA

A kezdeményezők véleménye szerint a következő generációk érdekében, gyermekeink és unokáink jövőjéért most kell cselekednünk. Elgondolkodtató az adat: ha a világ lakossága egy átlagos európai állampolgár szintjén élne, 2,8 Föld méretű bolygóra lenne szükség. Sajnos ennyi Földünk nincs, de azért az egyért, amely még a miénk, érdemes küzdeni!

A NoPlanet B elnevezésű négyéves projektet hazánk mellett még hét másik európai uniós országban hajtják végre: Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban és Észtországban. Magyarországon a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány a program gazdája és koordinátora. A cél összesen 210 kiválasztott, kisebb civil szervezet támogatása ezekben az országokban, olyanok segítése, akiknek nincs megfelelő pénzügyi, adminisztratív vagy működési hátterük ahhoz, hogy közvetlenül uniós finanszírozásért pályázzanak. A kiválasztott civil szervezetek pénzügyi és kapacitásépítési támogatásban részesülnek a tudományos alapú megoldások, valamint a méltányos átállási gyakorlatok és politikák előmozdítása érdekében.

A projekt egyik alapvetése, hogy a civil szervezetek meghatározó szerepet játszanak a hatékony és kölcsönösen előnyös tevékenységek, cselekvési modellek kidolgozásában és végrehajtásában, valamint az ösztönző üzenetek közvetítésében. A NoPlanet B program filozófiai megközelítése és célkitűzése, hogy felkutassa, beazonosítsa a klímaválságra, a környezetvédelemre és azzal összefüggésben a nemek közötti egyenlőtlenségekre kevésbé érzékeny egyének, társadalmi szereplők és szervezetek elérését.

Ez pedig jelentős kihívást jelent. A legfontosabb feltételezés az, hogy az ilyen, kevésbé érzékeny polgárok nem feltétlenül éghajlatváltozást tagadók, inkább olyanok, akik nem érdeklődőek, vagy valamilyen okból kiábrándultak abból, hogy komolyan vegyék a problémát. A projekt magyarországi gazdái számára fontosak azon intézmények és vállalkozások is, amelyek úgy gondolják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedések kizárólag környezetvédelmi kérdések. Ők nem látják az éghajlati válságok és a társadalmi kihívások közötti kapcsolatot.

Áder János korábbi köztársasági elnök is meglátogatta a segélyszervezet és partnereinek rendezvényét a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál ideje alatt 
Fotó: BSZA

A program további célja a kiírók szerint a tudományba vetett bizalom előmozdítása. Vallják, hogy az éghajlatváltozás antropogén, azaz emberi eredetű okai szilárd tudományos megfigyeléseken és kutatásokon alapulnak. Mindazonáltal ezeket a bizonyítékokat gyakran összekeverik más természetű érvekkel, illetve sokszor mély és összetett tudományos fejtegetésekként mutatják be, amely megnehezíti a megértést, az elfogadást és látszólag távol áll a mindennapi élettől.

A projektről az érdeklődők bővebb tájékoztatást kaphatnak a [email protected] email címen, illetve rövidesen kereshetik a pályázati kiírásokat a https://www.baptistasegely.hu/palyazatok oldalon.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában