Színház az iskolák falai között

2019.01.15. 07:15

Izgalmas kísérletezésbe fogott Matuz János író, rendező, forgatókönyvíró

Fehérvári diákokkal szervez tantermi színházat, amely rendkívüli sikerrel fut, s amelynek következő állomása jövő héten hétfőn lesz.

S. Töttő Rita

Matuz János tantermi színháza új szakaszba lép

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

„Végy néhány középiskolás diákot, akik tehetséggel, szorgalommal, beleérző képességgel fogadják a művészeti irányítást, illetve a rájuk bízott darabot, és vidd el őket az iskolák falai közé” – ez a – nem is olyan titkos – receptje Matuz Jánosnak, aki székesfehérvári középiskolás diákok színpadra, szabadtéri ünnepségekre való felkészítésével foglalkozik. A színház volt művészeti intendánsa tavaly vette kezébe először a város nemzeti ünnepeihez kapcsolódó diákfellépések irányítását. Ettől a perctől kezdve pedig látványos változásokra figyelhetett fel a közönség: libabőrös, átütő erejű, komplex előadások születtek, amelyekről még hosszú ideig beszéltek a fehérváriak. Az idei évben is hasonlóan nagyszabású terveket sző a fehérvári diákokkal, s mindemellett – mégsem mellesleg – a szíve csücskének számító tantermi színházat is viszi tovább.

„Korbavágó” történetet visz tantermi közegbe a diákokkal

– A március 15-i programok kapcsán újdonság, hogy a Vasvári Pál Gimnázium csapatára fókuszálok, fellépésükhöz pedig animációs hátteret is tervezünk. Tavasszal a Floráliára készülünk, immáron negyedik alkalommal. Gorsiumba ezúttal a Vörösmarty Színház, illetve a Szabad Színház művészeiből, illetve középiskolás diákokból álló csapattal térünk vissza. Előttem áll továbbá a koronázási ünnepi játékok nyitó­eseményeinek átgondolása, valamint majd az október 23-i ünnepségre való felkészülés. Ez utóbbiban való részvételre idén is a Széchenyi szakközépiskolát kértem fel, akikkel már évek óta szerencsésen együtt dolgozunk – mesélt az idei évi terveiről a rendező.

Matuz János életében azonban idén egy másik fontos művészeti projekt is új szintre léphet: fehérvári középiskolásokkal szervezett tantermi színházában a szereplők ugyanis érettségihez közelednek, így – fogalmazott – hamarosan ezt az első, kísérleti etapot lezárják, s kezdődhet majd egy új, egy másik csapattal.

Matuz János tantermi színháza új szakaszba lép
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Szívem csücske a tantermi színház, mondhatni, új szerelem az életemben. William Golding: Legyek ura című regényének feldolgozását állítottam színpadra, hat diák fellépésével. Egészen különleges hangulatú alkotás született, hangszínház és mozgásszínház keverékeként definiálnám. Az egész történetet egy háromnegyed órás, sűrű anyaggá dramatizálva vittük színpadra, amellyel egyébként már a 10. előadáson is túl vagyunk. Iskolákban lépünk fel, óriási siker, egyöntetű a lelkesedés – mondta el a rendező, aki szerint nagyszerűen játszanak a középiskolások, akik legközelebb január 21-én lépnek fel a Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola középiskolásai előtt. A tantermi színház egyik legnagyobb megmérettetése is ez lesz, ugyanis eddig egy-két osztály előtt léptek csak fel, most azonban 150-200 diák előtt mutathatják meg magukat a diákok. Ám ez a hatfős fiatal színházi mikrotársulat már nem sokáig látható így együtt, ugyanis mindannyian érettségire készülnek. Az pedig – hangsúlyozta a rendező – nem játék. Körmendi Kristóf, Ferenczy-Nagy Boglárka, Jenei Márton, Darkó Dániel, Nyári Ádám és Badi Rebeka tehát utolsó közös fellépéseik egyikét tervezi jövő hétre, amely rémületes történetével, „korbavágó” üzenetével a mai középiskolások számára is fontos üzeneteket közvetít. Matuz János most még rájuk koncentrál, de ősz táján új csapattal mutatkozik be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában