Fekvenyomás

2017.09.25. 18:52

Sikerek az erőnlétben – az Országos Fekvenyomó Pusztaszabolcsi Kupán

A minap rendezte meg 30. alkalommal az Erőnlét Sportegyesület a hagyományos, Országos Fekvenyomó Pusztaszabolcsi Kupát. Ennek apropóján kérdeztük az elnököt.

Bokros Judit

Somogyi Béla elnök legutóbb is versenyzett

Fotó: az egyesület

A pusztaszabolcsi Erőnlét Sportegyesület elnöke, az iváncsai származású Somogyi Béla negyven éve foglalkozik erőemeléssel. A sportolást Budapesten, 17 éves korában kezdte, s végül a fekvenyomásnál maradt.

A hasonló érdeklődésű embereket már pusztaszabolcsiként kezdte maga köré szervezni. Az egyesület elődje civil szervezetként 1984-ben alakult meg, saját felszereléssel, az akkori tanácstól kapott helyiséggel. Az első nagy lépés után következett a második: az első verseny megrendezése 1987-ben. Így jutottak el 2017-ig, a harminc év alatt számos helyezést bezsebelve. Kezdetben főleg a környékről érkeztek hozzájuk sportolók, az évek során azonban szépen terjedt a hírük, így az ország más pontjaiból is egyre többen jelentkeztek. Ennek oka jelentős múltjuk mellett az, hogy itt 45 súlycsoportban bizonyíthatnak az erőemelők – véli Somogyi Béla, miközben az indulásról beszél.

Somogyi Béla elnök legutóbb is versenyzett
Fotós: az egyesület

A harmadik nagy lépés 2004-ben az egyesületté válás volt, 25 taggal. Ebből mára tízen maradtak, az elnök a kezdetektől Somogyi Béla, aki maga is többszörös országos arany-, ezüst- és bronzérmes sportoló. Mint megtudom, a 175 kiló volt a legnehezebb általa kinyomott súly, az idei kupán pedig körülbelül a saját súlyának megfelelő 115 kilogrammot nyomott ki. Utóbbi eredménnyel 3. helyezett lett a Masters II. kategóriában. Számos szép eredmény született még a 30. versenyen, amelyen összesen 50 kupát, valamint 45 ezüst- és 45 bronzérmet, illetve több oklevelet osztottak ki.

- A szervezés minden évben komoly feladat, ahogy az éves felkészülés is – mondja az elnök, aki szívét-lelkét beleteszi ebbe a munkába. Segítői is vannak, utánpótlás azonban kevésbé. Pedig jó lenne minél több fiatalt bevonzani, ehhez azonban jobb körülményekre, nagyobb támogatásra lenne szükség – teszi hozzá Somogyi Béla, a jövőben reménykedve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában