A mester elégedett

2017.12.18. 19:41

Bordás Beatrix jövőre 200 méter gyorsúszásban is indulhat

Bordás Beatrix révén megyei vonatkozása is volt a vasárnap végződő rövidpályás úszó Európa-bajnokságnak.

Nagy Péter

Bordás

Hat év kihagyás és ugyanennyi operációt követően tért vissza a nemzetközi színtérre Bordás Beatrix, a Hullám 91 UVE versenyzője. A 25 éves székesfehérvári úszó kilenc alkalommal állt rajthoz a kontinensbajnokságon, legnagyobb sikerét a női 4x50 méteres gyorsváltó tagjaként érte el, amikor a Bordás-Gyurinovics-Verrasztó-Szilágyi fémjelezte négyes a hetedik helyen végzett. A novemberi százhalombattai Országos Rövidpályás Bajnokságon elért egy arany, egy ezüst és három egyéni csúcs már jelezte a szakembereknek, a fehérvári úszóval komolyan kell számolni, Sárdi Ákos tanítványa nem is okozott csalódást a dániai megmérettetésen.

- Maradéktalanul elégedett vagyok Bea teljesítményével – kezdte értékelését Sárdi Ákos – Az eddigi pályafutásához képest szélesebb skálával rendelkezik Beatrix, ezért viszonylag sok versenyszámban indulhatott az Eb-n. Hosszú Katinka és Cseh Laci után talán ő állt legtöbbször rajtkőhöz a magyar csapatból. Mivel a 100 méter pillangó soha nem tartozott a kedvencei közé, az időeredményét látva talán ezen a távon lehet egy kis hiányérzetünk. A főszámában, 50 méter pillangón különösen remekelt és 50 méter gyorson is minőségi úszással rukkolt elő. Az mindenképp dicséretes, hogy Bea több váltó tagjaként is versenyezhetett, a 4x50 méter női gyorsváltóval pedig döntőt úszhatott. Nemcsak a kvartettben elért egyéni csúcsát emelném ki, hanem az utolsó napon, 50 méter gyorson úszott 25.33-as idejét is. A vegyesváltóban harmadikként pillangózva olyan részidővel kápráztatott el bennünket, ami már-már a világelitbe tartozik. A csapatszámokra különösképpen nem lehet felkészülni, ezért is volt örvendetes, hogy Bea a váltásoknál hatszázados reakcióidőt produkált. Sprinterként fontos, hogy fizikálisan és mentálisan is kiemelkedőt nyújtson egy versenyző, mivel csak 20-25 másodperce van a bizonyításra.

Bordás Beatrix remek évet zárt, jövőre a hosszúpályás Európa-bajnokságon is indulna Fotó: MÚSZ

Egy olyan sportoló számára, mint Beatrix – aki hat éve nem versenyzett ilyen szinten -, nagyon megterhelő tud lenni, hogy nemcsak egyéniben, de csapatban is a legjobbját kell hoznia. Le a kalappal előtte, mert a vasárnapi vegyesváltóhoz is rendkívül profi módon állt hozzá. A regeneráló edzéseket követően jöhet a megérdemelt pihenés, majd januártól gőzerővel készülhetünk a márciusi országos bajnokságra, illetve az azt követő hosszúpályás Európa-bajnokságra. Jövőre egy versenyszámmal szeretnénk kiegészíteni Bea repertoárját, mégpedig a 200 méter gyorsúszással – mondta Bordás felkészítője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában