Angliáig vitte a rögbi

2018.03.11. 11:00

A fehérvári Gyolcsos Mária a világ legjobb rögbi bajnokságában bizonyít

A fehérvári sportoló a 2017/18-as idényre szerződött a Richmond FC gárdájához a brit fővárosba.

Nagy Péter

A székesfehérvári hölgy 13 esztendeje oszlopos tagja a nemzeti együttesnek

Fotó: FMH archív

Gyolcsos Ferenc, a Fehérvár Rugby Club vezetőedzőjének a lányát eleinte nem vonzotta ez a férfias sport, az ARAK versenyzőjeként inkább a 100 méteres síkfutás éltette. Egy szerencsétlen sérülés a pályafutása végét jelentette a rekortánon, ugyanakkor lábtörése új fejezetet nyitott az életében. Egy női rögbicsapat segítőjeként azon kapta magát, hogy nemcsak a pályán kívül, de azon belül is irányítja társait. Tette ezt úgy, hogy nemcsak hazánkban, de Angliában is felfigyeltek a képességeire.

– David Mobbs Smith, a Richmond menedzsere hívott fel még tavaly áprilisban, hogy szüksége lenne egy jó szélsőre. Nem sokáig gondolkodtam a válaszon, kihagyhatatlan lehetőség volt a világ egyik legerősebb bajnokságában játszani. Mobbs-szal az ismeretségünk nem új keletű, dolgoztam már a keze alatt a Ramblin Jesters 7’s rögbicsapatánál.

Milyen körülmények közé került Londonban?

– Egy profi együtteshez igazoltam, rendkívül felkészült edzői stábbal, biztos háttérrel. Remek stadionokban lépünk pályára, a játékvezetés magas színvonalú, az angolok imádják a játékot, a körítés tehát adott. Jelenleg a bajnokság 7. helyén állunk, de mivel egy adminisztrációs hiba miatt rögtön a szezon elején 5 pontot levontak tőlünk, ezért ennél feljebb már nemigen jutunk.

Hogy sikerült a beilleszkedés?

– Ez egy elég szórakoztató kérdés, hiszen az angolok egész egyszerűen nem értik, hogy miként kerülhettem Magyarországról a rögbi egyik hazájába. Néha azt gondolják, hogy félig francia vagyok (a párom francia), esetleg svéd, talán olasz. Egész egyszerűen hihetetlen számukra, hogy egy magyar lány idejön és úgy teljesít, hogy minden hétvégén a kezdőben kap helyet. Próbálom őket megtanítani, hogyan ejtsék ki a vezetéknevem, de még ez sem megy nekik. Sok a külföldi nálunk amúgy, az egyik legjobb barátom például Gaelle Mingot, a francia válogatott csapatkapitánya.

Úgy tudom, éppen egy rangadó előtt áll a Richmond.

– A Twickenham Stoopban játszunk holnap a Harlequins ellen. A két klub közötti rivalizálás óriási, és bár a tabella állását a végeredmény nem befolyásolja, nagy mérkőzés lesz, több ezer nézővel.

A székesfehérvári hölgy 13 esztendeje oszlopos tagja a nemzeti együttesnek
Fotós: FMH archív

Megélhetési gondjai ezek szerint nincsenek.

– Annak ellenére, hogy egy első osztályú gárdához igazoltam, fizetést nem kapunk. A sport mellett dolgozom, edzéseket tartok általános és középiskolákban, illetve edzőtáborokat szervezünk gyerekeknek a kollégáimmal.

A magyar női válogatott legponterősebb tagja meddig kíván még játszani?

– 30 éves elmúltam, ami a versenysportban bizonyos értelemben választóvonal. Amatőrként kevés idő jut a szakmai karrier építésére vagy a családalapításra, baráti kapcsolatok ápolására. Az angol élvonalba azért jöttem, hogy bizonyítsak magamnak, fejlődjek, ami sikerült is. A többi a jövő zenéje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában