Kortól, nemtől, súlytól független

2018.05.26. 14:00

Tarné Hetey Hajnalka akrobatikus elemekkel tűzdelt páros produkciója kijutott a világbajnokságra

Egy felnőtt nő, egy kislány és egy tükör. Indulhat a tánc, amelynek koreográfiája szerint a kislány a tükörben megpillantja felnőttkori önmagát. Ezzel a produkcióval jutott ki Tarné Hetey Hajnalka és Balogh Inez az októberi, milánói modern táncok világbajnokságára.

Bokros Judit

Balogh Inez és Tarné Hetey Hajnalka októberben Milánóban képviselhetik hazánkat a modern táncok világbajnokságán

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A tánccal általános iskolában kezdtem el ismerkedni: standard és latin táncokat tanultam. Később többfajta sportban is kipróbáltam magam, de 1999-ben visszatértem a tánchoz, ami az életem részévé vált és nehezen tudnám elképzelni magam nélküle – vallja magáról a honlapján Tarné Hetey Hajnalka, egy némileg túlsúlyos fiatal hölgy. Ám amióta az egyik ismeretterjesztő csatornán futott Whitney Way Thore Így kerek az életem című sorozata, amely a betegség miatt hatalmasra hízott fiatal táncos lány mindennapjait mutatta be, tulajdonképpen nem is lepődtem meg.

Hajni maga így kommentálta ezt: – Amikor meglátnak a színpadon, általában meglepettek az emberek, de amikor elkezdek táncolni, már csak azt látják, amit csinálok. A tánc kortól, nemtől, magasságtól vagy súlytól független, csak az számít, amit belülről kifele adni tudunk.

Márpedig ő tud adni és ezt számtalan versenyen és fellépésen be is bizonyította. Nem volt persze mindig ilyen alkat ő sem, de a sors számos próbát mért rá betegségek és műtétek formájában. Ő azonban nem adta fel és a táncban megtalálta a boldogságát. Amikor felgyógyult, a hatodik sorban kezdte a táncot a csoportban, de kemény munkával a második sorba küzdötte fel magát. Minél jobb ugyanis valaki, annál előrébb állhat. Aztán jöttek sorban a különböző tánccsoportok is, amiket ő hozott létre: Álomtánc Hajnival, a Szivárvány, valamint a Tűzvarázs, ahol gyerekeknek tanít táncot. És az egyik legizgalmasabb, a Feketén-Fehéren Rock Tánccsoport, amelyet 2013-ban alakított.

Inez, Hajni és a tükör. A produkció akrobatikus elemeket is tartalmaz
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Olyan stílust szerettem volna teremteni, ami nincs Fehérváron, sőt talán az országban sem, ami egyedi és nem a sokadik valamilyen csoport. Így esett a választás a rockzene hallgatható verziójára. Táncolunk olyan számokra, mint a Kárpátia Ott ahol zúg az a négy folyó vagy a Cool Head Klan Még azt mondják című dala. Ezekre készítek koreográfiákat és lépünk fel velük a legkülönbözőbb helyeken: motoros- és rockfesztiválokon, falunapokon, de volt már rá példa, hogy nyugdíjastalálkozón táncoltunk – mesélte Hajni, aki azt is elmondta, sikerük van minden fellépésükön és nem csak a kemény motoros fiúknál. A koreográfiák születésénél mindig ott van Hajni párja is, aki nem ért a tánchoz, de azonnal visszajelez, ha valami kívülről, nézői szemmel nem látványos. Ez pedig fontos a versenyek szempontjából is.

Balogh Inez és Tarné Hetey Hajnalka októberben Milánóban képviselhetik hazánkat a modern táncok világbajnokságán
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Mivel klasszikusan nem osztályozható műfajban táncolunk, ezért a versenyeken az Open – azaz nyitott – kategóriába nevezünk. Ez némi nehézséget is okoz, hiszen itt a zsűrinek különböző műfajokat kell összehasonlítania. Példának okáért ebben a csoportban indulhat hip-hopos vagy hastáncos is – magyarázta a táncos, aki tavaly állt ismét versenybe és az idén mindjárt nagy sikereket aratott.

A Ritmuscsapatok országos táncversenyén a 10 éves Balogh Inezzel – aki a Szivárvány Tánccsoportban táncol – párosban ezüstérmet szerzett a már említett tükrös koreográfiával, de elég pontszámot elérve továbbjutottak az Európa-bajnokságra, Zágrábba. Egyéniben pedig különdíjasként nyert jogot a horvát rendezésű Eb-n való indulásra. Nem okoztak csalódást szereplésükkel a kontinensviadalon sem, hiszen mind a páros, mind pedig az egyéni produkció kiérdemelte az október végi milánói világbajnokságon történő részvételt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában