Tokióra készül a bíró

2019.07.20. 08:00

Kulcsár Ágnes két éve tagja a technikai bizottságnak

A június végi tokiói Vk-döntőn is komoly szerephez jutott az egykori, csapatban Európa-bajnok, junior világbajnok öttusázó, Deákné Kulcsár Ágnes. Dolgozik a jövő nyári ötkarikás játékokon is.

Horog László

A tokiói Vk-döntőn a nemzetközi szövetség technikai delegáltjaként dolgozott Kulcsár Ágnes Fotó: HL

Két fehérvári versenyző, Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara, a Volán Fehérvár lovasedzője, Sós Attila, valamint a nők szövetségi kapitánya, Kállai Ákos képviselte hazánkat a japán fővárosban rendezett Világkupa-fináléban. Valamint technikai delegáltként a lebonyolításra figyelt Kulcsár Ágnes.

– A nemzetközi szövetség technikai bizottságának vagyok a tagja 2017 januárja óta. A szervezetbe 12 tagot dele­gálnak a különböző országok, hatot a kongresszus jelöl, hatot pedig az elnökség, nekem utóbbi szavazott bizalmat. Előzőleg nemzetközi versenybíróként tevékenykedtem, 2008-tól nagyon sok világversenyen vettem részt ebben a minőségben. Eleinte a vívásnál kaptam szerepet, később a lovaglásnál, a laser runnál is, az úszásnál kevésbé. Azt a rendezők általában megoldják helyi szakemberekkel. Az öttusázást 2002-ben fejeztem be, a fehérvári viadalokon mutatkoztam be versenybíróként. Később, a bulgáriai Albenában rendezett ifi-vb-n szereztem meg a nemzetközi képesítést. Soron kívül, a technikai bizottság akkori vezetője, az olasz Mauro Tirinazzi és a szlovák Vlado Miller, a viadal technikai igazgatója vizsgáztatott, a szóbeli után a versenyen kellett bizonyítanom.

Kulcsár Ágnest négy éve elhunyt édesapja, az Alba Volán korábbi vezetője, női szövetségi kapitány, Kulcsár Antal mindenben támogatta.

A tokiói Vk-döntőn a nemzetközi szövetség technikai delegáltjaként dolgozott Kulcsár Ágnes Fotó: HL

– Nagyon sokat köszönhetek az apámnak, aki előbb versenyzőként, majd edzőként és versenybíróként is egyengette az utamat. A fehérvári kórházban dolgozom főállásban, a központi fizikoterápián, valamint Móron edzősködöm. Gyerekekkel foglalkozunk a férjemmel, Deák Ferenccel, egy helyi testnevelővel és egy lovas­edzővel. Apám alapította a szakosztályt, egy évet dolgoztunk közösen, 2015 decemberében bekövetkezett haláláig.

Kulcsár Antal lánya jelenleg a legelismertebb hazai versenybíró. A világversenyekre a nemzetközi szövetség három szakembert delegál a technikai bizottságba. Kulcsár mellett egy brazil és egy német utazott Tokióba is, ők tevékenykednek majd egy év múlva, a nyári játékok modern pentatlon eseményén is.

– Jó volt belekóstolni a tokiói hangulatba, látni a versenyhelyszíneket. Az ázsiaiak kevés versenyt rendeznek, a Vk-döntőt jól lebonyolították, úgy gondolom, nem lesz gond jövő nyáron sem. Várom a 2020-as olimpiát. Ez lesz a második, ugyanis 2016-ban Rióban már dolgoztam, hatalmas élményt jelentett. Az ifjúsági olimpiákon is szereztem tapasztalatokat, 2014-ben a kínai Nankingban, valamint tavaly nyáron Buenos Airesben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában