öttusa

2021.09.30. 20:45

Léleksimogató siker – Demeter Bence a katonai vb-n vigasztalódott

Három hét múlva kezdi a felkészülést a nyár végi, katonai világbajnokságon nyertes öttusázó, Demeter Bence.

Horog László

Harangozó Bence (balra) segítette Demeter Bence felkészülését a katonai vb-re

Fotó: Horog László-archív

Nehéz szezonon van túl, hiába szerzett a magyar öttusázók közül elsőként ötkarikás kvótát, mégis lemaradt a tokiói olimpiáról a Volán Fehérvár modern pentatlonistája, Demeter Bence. Az ötkarikás játékok után majdnem egy hónappal valamelyest vigasztalódott, Drzonkówban világbajnoki címet szerzett a katonai vb-n.

– Folyamatosan gyakoroltam, úgy készültem a nyáron, ha úgy alakul, be kell ugranom – sérülés, betegség vagy bármilyen ok miatt –, jó állapotban álljak oda a rajthoz Tokióban. Amikor látszott, nem indulhatok, augusztus elején pár napot pihentem. Aztán ismét felvettem a munkát, augusztus 29-én kezdődött a vb Lengyelországban.

Ez volt az első katonai viadala, szakaszvezetőként tartozik a Magyar Honvédség, a Sportszázad kötelékéhez.

– Egészséges izgalom volt bennem, éreztem, felkészült vagyok, a tréningek jól sikerültek. Nem volt selejtező, 36-an indultunk egyéniben, előzőleg a váltóban is rajthoz álltam Kasza Robival, második helyen zártunk a lengyelek, Sebastian Stasak és Lukas Kutkowski mögött. Sajnos a lovaglást elrontottuk, volt verőhiba, kitörés, ők hibátlanul mentek. A többi számot kitűnően abszolváltuk, a lovaglást megelőzően vezettünk is, összesen kilenc páros próbált szerencsét. Az ezüst jó alaphangot adott az egyéni versenyre.

Harangozó Bence (balra) segítette Demeter Bence felkészülését a katonai vb-re
Fotó: Horog László-archív

Demeter azt mondja, a világ öttusázóinak élmezőnye döntően rajthoz állt, ezúttal kevesebben voltak, amit befolyásolt a nyári olimpia közelsége, valamint a világjárvány.

– Az úszás jól ment, 50 méteres medencében 2:05-ös idővel nyitottam, a hatodik helyen vártam a folytatást, vívásban öttel több tust adtam, mint amit kaptam, ott voltam az élmezőnyben, összetettben őriztem a korábbi pozíciót. A lovaglást hibátlanul megoldottam egy kimondottan jó képességű négylábúval, két másodperc időtúllépésem volt, két pontot vontak le az eredményemből. A kombi előtt a negyedik helyen álltam, a lett Pavel Svecov vezetett, 35 másodperccel indult előttem, továbbá egy lengyel sportoló és honfitársam, Bruckmann Gergő is előttem helyezkedett. Az első két körben Bruckmannal és a mögöttem induló argentinnal, Emanuel Zapatával viaskodtam, az első két körben néhány lövést rontottam el, az első lövészetnél hármat, a másodiknál egyet hibáztam, a harmadiknál egyet sem, ezzel a két riválist magam mögé utasítottam, valamint sikerült utolérnem Svecovot. A negyedik lövészetet elsőként kezdtem, kettőt hibáztam, de ezzel együtt is elsőként hagytam el a lőállást, a záró nyolcszáz méteres futás nem okozott gondot, közel százméteres előnnyel nyertem. Egy francia versenyző követett, Bruckmann pedig a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Természetesen nagyon örültem a sikernek, nyerni mindig jó, a korábbi hónapok viszontagságai után ezúttal különösen az volt.

Azt mondja, az olimpia után a siker pozitív visszacsatolást jelentett, igazolta, hogy képes jó teljesítményre, ott van a nemzetközi élmezőnyben. „Ez a vb átlendített az olimpiai kudarc okozta mélyponton, továbbá az egyik legemlékezetesebb nemzetközi versenyem volt. A pihenésnek rövidesen vége, október közepén kezdem az edzéseket a Börgöndi úton.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában