A kék-fehérek a Sporting CP ellen kezdik a nemzetközi sorozatot

2023.10.17. 18:13

Lisszabonban szerepel szerdán este az Alba Fehérvár kosárcsapata

Kedden délelőtt a Gáz utcában edzett, majd délben útra kelt a portugál fővárosba az Arconic-Alba Fehérvár kosárcsapata. A kék-fehérek szerdán este a Sporting ellen kezdik szereplésüket a FIBA Europe Cup sorozaton.

Horog László

A fehérváriak csapatkapitánya, Vojvoda Dávid optimista az első csoportmeccset megelőzően

Fotó: Horog László / FMH

A kedd délelőtti, Gáz utcai tréninget követően indultak a fővárosba a fehérvári kosarasok, akik a budapesti reptér betonjáról előbb a spanyol fővárosba, majd Madridból a késő délutáni órákban Lisszabonba repültek. Kedden már nem tréningeznek, szerdán, a meccs színhelyén, Pavilhao Joao Rocha csarnokban tartanak átmozgató edzést. A koronázóvárosiak szombaton megszerezték zsinórban harmadik győzelmüket a bajnokságban, a korábbi meccseken magabiztos Oroszlányt verték 90-80-ra, előzőleg a Szegedet gyűrték le idegenben, 102-98-ra, a nyitófordulóban pedig hazai pályán fektették két vállra (72-62) a Bundapesti Honvéd együttesét. Jó előjelekkel várják tehát a nemzetköz randevút, öt év után tér vissza a nemzetközi porondra a Fejér vármegyei alakulat, amely a 2018-19-es idényben szerepelt utoljára tétmeccsen a határokon túl, ugyanezen a pontvadászaton. Fél évtizede a Körmend ellen kivívott bajnoki bronzéremnek köszönhetően kvalifikálták magukat a nemzetközi sorozatba – egy évvel korábban a bajnoki aranynak köszönhetően a BL-selejtezőjében kezdtek, majd következett az Europe Cup -, ezúttal a májusban szerzett bajnoki ezüstnek köszönhetően bizonyíthatnak az európai hadszíntéren. A 2021-22-es bajnoki bronz nyomán is indulhattak volna, azonban egy éve nem vállalták a szereplést a kontinentális sorozaton.

A bajnoki döntőt követően most nyilvánvaló volt, hogy megmérettetik magukat. A nyári, müncheni sorsolás során kiderült, hogy a Körmend selejtezőzni kényszerül, a fehérváriak alanyi jogon kerültek a főtáblára a portugál Sporting Lisszabon, a bolgár Balkan Botevgrad, valamint a selejtező F csoportjának körmendi győztese, az izraeli Bnei Herzliya mellé. A háborús helyzet miatt az izraeli együttes jövő heti, fehérvári meccsét elhalasztották, egyelőre kérdéses, a szentföldiek a folytatásban pályára lépnek a sorozaton, vagy sem. Ami viszont biztos, a fehérváriak szerdán, magyar idő szerint 20.30-kor megkezdik szereplésüket Luzitániában. A bolgárok október 25-én, 18 órakor tiszteletüket teszik a Gáz utcában.

A Sporting CP a fehérváriakhoz hasonlóan jól kezdte a bajnokságot, három diadallal, ezzel vezetik a táblázatot. Az első fordulóban a Galomart verték 94-80-ra, aztán idegenben az Ovarensét, 85-81-re, legutóbb pedig a Vitóriát, szintén hatalmas csatában, 92-89-re.

-Jól kezdtük szezont, a három siker kellő önbizalmat adott mindenkinek a következő hetekre.  Öröm, hogy ismét a nemzetközi porondon szerepelünk, természetesen bízom a jó szereplésben. A lisszaboniak masszív, jó csapatot alkotnak, ezzel együtt is optimista vagyok az első mérkőzést megelőzően. A felkészülést alapul véve, jó fizikai állapotban vagyunk, készen állunk a kettős terhelésre. Biztosan lesznek majd hullámvölgyeink, hiszen a sűrű program és a sok utazás mindenkinek megterhelő. Ezzel együtt képesnek tartom az együttest a továbbjutásra - mondta Vojvoda Dávid, a fehérváriak csapatkapitánya.  

A fehérváriak ügyvezetője, Simon Balázs arról tájékoztatott, a Közel-Keleten kialakult bizonytalan helyzet miatt erősen kérdéses, hogy az október első hétvégéjén, Vasban bonyolított selejtezőből érkezett Bnei Herzliya mikor kapcsolódik be a sorozatba, ha egyáltalán bekapcsolódik. Játékerő tekintetében a fehérváriak egyértelműen esélyesek a csoport első helyének megszerzésére, a papírforma alapján a portugál és a bolgár gárda sem erősebb Alejandro Zubillaga együttesénél. A tíz csoport győztese biztosan továbblép a következő körbe, a FIBA tájékoztatása alapján a legjobb hat második is várhatja majd az újabb sorsolást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában