A végén jött a csattanó

3 órája

Csoda Firenzében, nyitott a továbbjutás kérdése

A Puskás Akadémia FC borította a papírformát és az utolsó utáni pillanatban kiegyenlített, 3-3-as döntetlent játszott a Fiorentinával a Konferencia Liga-selejtező playoff körének első mérkőzésén idegenben.

Szabó Róbert

Nagy Zsolt a firenzei estében is remekelt

Fotó: Kricskovics Antal

Minden a Puskás Akadémia FC ellen szólt a Konferencia Liga-selejtező playoff előtt, amit számokban, statisztikákba és játékerő latogaltásban meg lehetett fogalmazni. Hornyák Zsolték így szinte csak a csoda reményében utazhattak el Firenzébe, ahol Szolnoki Roland állítása szerint örömfocira készültek. 

A Puskás Akadémia már az első perctől kezdve megmutatta, nem feltartott kézzel ment ki a pályára. Ennek ellenére az első helyzet a Fiorentina előtt adódott, az ötödik percben Colpani vezette végig a vendég térfelén a labdát, betört majd lőtt, de Pécsi könnyedén védte a próbálkozást. A nyolcadik percben aztán jött az igazán nagy meglepetés: Kayode a tizenhatoson belül buktatta Nagy Zsoltot, Delajod játékvezető pedig tizenegyest ítélt. A büntetőhöz a sértett állt oda, aki higgadtan lőtt a bal alsó sarokba annak ellenére, hogy De Gea érezte az irányt, 0-1. A hirtelen sokkból nem is ébredt fel a firenzei együttes, hiszen a 12. percben Puljic passzolt Soisalóhoz, aki 12 méterről, jobbal, nagy erővel a kapu közepébe lőtt, 0-2.

Természetesen a Fiorentina megpróbált ritmust váltani a két bekapott gól után, de fölényt nem tudott kialakítani, a Puskás Akadémia beleállt a játékba. Olyannyira, hogy a 25. percben könnyen 0-3-ra módosulhatott volna az állás. David de Gea táncolt ki a kapujából, Soisalo eltolta mellette a labdát, 20 méterről lőtt, de nem találta el az üres kaput. A firenzeiek legnagyobb helyzetére a 42. percig kellett várni, ekkor Bianco 25 méterről leadott lövése találta telibe a keresztlécet. A kapott gólt azonban nem úszták megHornyák Zsolték, hiszen a félidő hosszabbításának harmadik percében Parisi passzolt Sottilhoz, aki a tizenhatoson belül tolt egyet a labdán és 12 méterről ballal a bal alsó sarokba lőtt, 1-2.

A fordulás után egyértelmű volt a Fiorentina célja, minél hamarabb egyenlíteni és fordítani. A 48. percben már veszélyeztetett Martinez Quarta, majd négy perccel később is lehetőség adódott előtte. Ezután Komáromi játéka egy kis lendületet hozott a felcsútiak játékába, de az 54. percben 18 méterről a kapu fölé lőtt. 

A mérkőzés a folytatásban egyértelmű firenzei fölényben csordogált, amikor a 67. percben Mandragora bal oldali szöglete után üresen maradt Martinez Quarta, és tizenegy méterről a kapu bal oldalába fejelt, 2-2. A házigazda ezután már a vezetést akarta megszerezni, a 75. percben pedig ez sikerült is. Stronati hibázott nagyot, Ikoné kiugratta Keant, aki 12 méterről nem hibázott és a jobb alsó sarokba lőtt, 3-2. Ezután is volt esélye azonban Hornyák Zsolt csapatának, a 80. percben Plsek fejére ívelt Maceiras, a cseh játékos fejesét azonban órisái bravúrral hárította De Gea.

A hátralévő időben a Puskás Akadémia egyszer került helyzetbe, a 89. percben. Nissilä állt oda a bal oldali szöglethez, megtalálta Golla fejét, aki hat méterről magabiztosan fejelte a kapuba a labdát, 3-3. A négy perces hosszabbítás utolsó percében aztán Kean kapott jó kiugratást, de Pécsi Ármin hatalmas bravúrral védett, így a Puskás Akadémia megőrizte a 3-3-as döntetlent és nyitva hagyta a továbbjutás kérdését a hazai visszavágóra. A feladat nehéz, de nem lehetetlen, a csoda bennetek van!

ACF Fiorentina – Puskás Akadémia FC 3–3 (1–2)
Firenze, Stadio Artemio Franchi, Vezette: Delajod (francia)

ACF Fiorentina: De Gea – Martínez Quarta, Pongracic, Ranieri – Kayode (Dodo, a szünetben), Bianco, Mandragora, Parisi – Colpani (Ikoné, 56.), Beltrán (Kean, a szünetben), Sottil (Kouamé (77.). Vezetőedző: Raffaele Palladino
Puskás Akadémia FC: Pécsi – Maceiras, Golla, Stronati, Ormonde-Ottewill (Komáromi, a szünetben) – Nissilä, Favorov (Colley, 82.), Plsek – Soisalo (Levi, 74.), Puljic (Szolnoki, 82.), Nagy Zs. Vezetőedző: Hornyák Zsolt
Gól: Sottil (45+3.), Martinez Quarta (67.), Kean (75.) ill. Nagy Zs. (8. – 11-esből), Soisalo (12.), Golla (89.)
Sárga lap: Martinez Quarta (17.), ill. Nagy Zs.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában