Pozsonyra várva

2 órája

Majoross Gergely bízik a fiatalokban

Csütörtökön indul a nagy menetelés, ahol Kazahsztán ellen lép jégre Pozsonyban a magyar férfi jégkorong-válogatott az olimpiai selejtezőtornán.

Szupkai Gábor

Kemény meló vár a szövetségi kapitányra

Fotó: MJSZ

Nehéz napok elé néz tehát a csapat, és az új szövetségi kapitány, Majoross Gergely is. 

– Fontos, hogy magasra tegyük a lécet, mert nagyon magasan lesz a kihívás. A héten is, és a szezonban is. Ennek a magas lécnek nem mindig tudtunk megfelelni, de úgy érzem most kezdjük tisztába tenni ezeket, és egyre jobb lesz. Alapvetően szeretem az aprólékosságot a taktikai és egyéni taktikai dolgokban is. Azt hiszem attól tud valami jól működni, hogy mindenki pontosan tudja, hogy mi a felelőssége adott helyzetben. A védekező harmaddal kapcsolatban most ezen próbáltunk dolgozni. Az persze látszik, hogy augusztusi a forma, mert amit normális esetben tudunk csinálni 30-40 másodpercig, az most még csak lehet, hogy 20-25, és nyilván a kivitelezés sem az igazi. Kicsit a jég minősége is augusztusi. Az egész nem ment flottul, de erre számíthattunk, és ez nem kifogás, csak egy tény, amivel foglalkozni kell, nyomni kell tovább, hogy csütörtökön a lehető legjobban nézzünk ki. Nyilván itt a válogatottnál a lehetőségeink limitáltak, most lesz körülbelül három edzésünk, mielőtt játszunk egy meccset, mielőtt elmegyünk az olimpiai selejtezőre. 

De nem csak az idény eleji forma befolyásolja a munka haladását, hanem a játékrendszer újdonságai, és azok elsajátítása is.  

– Én új vagyok a fedélzeten, és ennek megfelelően van egy csomó újdonság, amit a srácoknak el kell sajátítani. Amit lehet, és amit hasznosnak tartottunk azt megtartottuk a régi játékrendszerből. De sok mindenen kell átmenniük, a klubjukkal vannak, és arra összpontosítanak. Még ha játszottak is a válogatottnál fél évvel ezelőtt, akkor is sok minden átismételendő. Erre találtunk különböző alternatív megoldásokat és voltak már találkozóink a tábor előtt is. Most sem tudunk mindent jégen gyakorolni, valamit csak videón fogunk megnézni, vagy rajzokon próbálunk illusztrálni. Sok lesz az információ és azt hiszem a stábnak az is fontos, hogy ki az, aki be tudja fogadni a sok információt , meg tudja emészteni, és meg is tudja valósítani.

De nem csak az újdonságok és azok elsajátításának kérdése okoz fejtörést a kapitánynak.

– Hári János most nincs velünk, ezzel a csatársorok erősen megbomlanak, de azt gondolom, hogy minden új helyzet egy más lehetőség, és most van ebben a keretben sok fiatal játékos, aki csillogtathatja a tudását. Szerintem ez nekik egy nagy fejlődési lehetőség, tehát minden rosszban van valami jó. Sok volt ebben a keretben a fiatal már a vb-n is, de most tovább növeltük a létszámot. Bennük jelentős potenciál van, és az a feladatunk, hogy ezt kiaknázzuk, és segítsük őket abban, hogy ők fejlődni tudjanak. Minél magasabb szinten tudnak játszani, annál jobb. Ez a torna pedig nagyon magas szintű lesz, ezt bátran kijelenthetjük. Szeretném ha minél többen ott lehetnének. Nyilván van egy kényszerünk is idézőjelben, hogy a teljesítmény megfelelő legyen és emellett az eredmény is a lehető legjobb. Ha valakiről azt gondoljuk, hogy nem áll készen, akkor nem áll készen. Majd legközelebb már megfelel, de így is bízom benne, hogy minél több fiatal meg tudja mutatni magát. Nekünk ha azonos játékosok vannak a keretben, akkor a fiatal mindig értékesebb, hiszen több időnk van vele dolgozni, bennük még nagy a potenciál. Azzal, hogy egy ilyen tehetséges, nagy lehetőségeket rejtő játékost ki tudunk tenni a nemzetközi színtérre, azzal nagyon sokat tudunk segíteni neki. Ő pedig majd a későbbi sikereivel nagyon sokat tud segíteni a magyar jégkorongsportnak és az utána jövő még fiatalabbaknak. Ez is a feladatunk, nem csak az, hogy nyerjünk jövő csütörtökön.

Az olimpiai selejtezőn biztosan nem lehet ott három alapember, Hári János, Stipsicz Bence és Nagy Krisztián sem. 

– Hári János esetében családi okokról van szó, jelezte már nekem néhány héttel ezelőtt, hogy neki végig kell gondolnia, hogy tudja -e ezt most vállalni vagy sem. Közeledve a tornához pedig úgy döntött a családja, hogy jobb ha otthon marad. Ezt tiszteletben tartottuk. Hangsúlyozta, hogy nagyon sajnálja, és mindig rendelkezésre fog állni amikor csak lehet. Stipsicz Bence esete más, ő derékproblémákkal küzd egy ideje, amiről most kiderült, hogy inkább a csípőjéből adódó probléma, ez pedig egy injekciót igényel, amit hétfőn tud megkapni, és utána három napot pihennie kell. Így nincs értelme, hogy belevigyük olyan kockázatokba augusztusban, ami utána a pályafutását, a klubszezonját és akár a vb-szereplését kockázatossá tenné. Nagy Krisztián esetében is sérülésről beszélünk, a klubjában sem játszott, ő nem alkalmas játékra. A Bence más eset, ő játszhatna, de veszélyes. A Krsiztián nem is tud játszani, egy ideggyulladás miatt. Reméljük mindketten hamarosan meggyógyulnak és hadra foghatóak lesznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában