Frissen Fejérből

2021.07.11. 07:15

Főszerepben a XIX. század – könyv Mészáros Pétertől

Összekapcsolódó novellák ­láncolata az Augusztusi ­pasziánsz, amely az Arany Pálma-díjas filmrendező, Mészáros Péter első kötete.

Bokros Judit

Mészáros Péter már tartott egy székesfehérvári bemutatót, mégpedig a Hold Antikváriumban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A filmes szakember – aki a grúz Színház- és Filmakadémián tanult rendezést, számos kisjátékfilmet és három nagyjátékfilmet rendezett, 2002-ben pedig a cannes-i filmfesztiválon Arany Pálma-­díjat nyert Eső után című kisfilmjével – Székesfehérváron született, kötődik a városhoz, ezért itt már bemutatta könyvét. Pedig az Augusztusi pasziánsz hivatalos „premierje” csak szeptemberben lesz, addig csupán két fehérvári és egy budapesti boltban kapható – árulta el Mészáros Péter, aki jelenleg a Magyar Rádiónak dolgozik a legtöbbet, mert rádiójátékokat ír. Erről és a könyv eddigi útjáról is mesélt lapunknak.

– Sokáig a Pécsi Tudományegyetem esztétika és filmelmélet tanszékén tanítottam, az utóbbi időben azonban dokumentumfilmeket rendeztem, készítettem egyéb filmterveket, valamint a Magyar Rádió számára írtam és rendeztem rádiójátékokat. Jelenleg, a Pilinszky 100 emlékév kapcsán egy szépprózasorozattal jelentkezem a költő, író műveiből. Ez ősszel kerül majd adásba – mondta az alkotó, aki egyrészt a filmes karrierjében jelentkezett hiátus, másrészt egyéb filmes munkák kapcsán született szövegek megírásának hatására vágott bele első prózakötetének megírásába. Mint fogalmazott: „Olyan alkotói energiák eredménye a könyv, amelyeket korábban a filmekhez használtam fel.”

– Az első szöveg körülbelül 7-8 éve készült, aztán sokáig nem foglalkoztam vele, majd újabb és újabb írás született, a kötet nyolcvan százaléka pedig végül intenzív 4-5 hónapos munkafolyamat eredménye. Az írást azonban megelőzte egy hosszabb kutatómunka, mert a történetek a XIX. században játszódnak. Nem a szó klasszikus értelmében vett regényről van szó, hanem különböző történetekről, amelyek azonban összefüggenek. Ezért szinkrontörténeteknek neveztük el őket. A szereplők olykor eltűnnek, aztán visszatérnek – ám a főszereplő maga a XIX. század. Tudom, hogy ez így elvontnak tűnik, mégis ezt az állítást teszem a könyv kapcsán. A valóságban sem koherensek a történetek, a sorsok, hiszen elmegyünk egymás mellett, mégis, olykor belebotlunk a másikba, mint az én szereplőim, akik között erős kapcsolódások vannak. A könyvet Kosztolányi Esti Kornéljéhez tudnám hasonlítani, az is egy novellaciklus.

Mészáros Péter már tartott egy székesfehérvári bemutatót, mégpedig a Hold Antikváriumban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros Péter hozzátette: az Augusztusi pasziánsz hivatalosan a szeptemberre halasztott Ünnepi Könyvhétre jelenik meg. Mivel már be volt harangozva, ezért a kiadó úgy döntött: limitált példányszámban mégis forgalomba hozza a könyvet. Ezt azonban bemutatókhoz és dedikáláshoz kötötték, s ezek közül kettőt már meg is tartottak: Budapesten, illetve Székesfehérváron, a Hold Antikváriumban. A megyeszékhelyen lesz a harmadik alkalom is: a Study Könyvesboltban, ahol július 15-én, csütörtökön 17.30-tól lehet megismerkedni a szerzővel és a kötettel. A „nagy premier” szeptember elején lesz a könyvfesztiválon, és ugyancsak ekkortól kezdik a kötetet országszerte árulni.

Az alkotó a filmezésről sem tett le, és színházi projektje is van. Utolsó nagyjátékfilmjét Kythéra címmel még 2006-ban forgatta, ez eljutott akkor a locarnói filmfesztiválra, a nemzetközi pályafutást pedig 2007-ben fejezte be. Azóta volt némi alkotói válság, ami azonban leginkább amiatt állt be, mert a rendező filmtervei nem találtak jó fogadtatásra az ítészeknél. Dokumentumfilmek voltak azért, most pedig úgy tűnik, hogy az Augusztusi pasziánsz körül kezd kialakulni egy produceri érdeklődés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!