Közel-keleti konfliktus

2024.08.23. 10:01

Kidolgozták a gázai gyerekek gyermekbénulás elleni beoltásának tervét

Az izraeli–palesztin háború 322. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Romok mellett palesztin gyerekek 2024. augusztus 14-én, miután izraeli légitámadás érte a Gázai övezet középső részén fekvő Magazi palesztin menekülttábort. Palesztin források szerint egy család hat tagja életét vesztette, több mint tíz ember megsebesült

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Mohamed Szaber

Kidolgozták a gázai gyerekek gyermekbénulás elleni beoltásának tervét

A Palesztin Hatóság (PH) egészségügyi minisztériuma kidolgozta a gázai gyerekek gyermekbénulás elleni beoltásának tervét, amelynek megvalósításához azonban – szerinte – elengedhetetlen a tűzszünet.

A rámalláhi egészségügyi minisztérium közleményben ismertette a Gázai övezet gyermekeinek immunizálásának tervét, benne az oltóközpontok felkészítését és a vakcinát beadó egészségügyiek képzését. Az oltási kampányhoz tűzszünetre van szükség – hangsúlyozták.

A PH közleménye szerint a minisztérium az övezetben élő gyermekek legalább 95 százalékát, a 10 éven aluliak lehetőleg 100 százalékát akarja védőoltásban részesíteni. Ennek elérése érdekében felszólította a nemzetközi közösséget, hogy avatkozzon be a tűzszünet kikényszerítése érdekében.

Sikerült előteremteniük 1,6 millió adagot, amely elegendő több mint 640 ezer csecsemő és gyermek számára. Az oltási kampányt együttműködésben végzik az ENSZ palesztin segélyszervezetével, az UNRWA-val, az Egészségügyi Világszervezettel, az UNICEF-fel és más, a Gázai övezetben működő egészségügyi szervezetekkel.

A járványos gyermekbénulást okozó poliovírust júliusban fedezték fel a Gázai övezetben, a Hán-Juniszban és Dir el-Balahban júniusban vett szennyvízmintákban.

Az Akciócsoport Palesztináért kezdeményezésének eredményeképpen palesztin sálak az oslói Frogner Park szobrain 2024. augusztus 22-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben. Az akciócsoport ez utóbbi miatt tiltakozik
Fotó: Heiko Junge / Forrás: MTI/EPA/NTB

Meghozták az első ítéleteket a mahacskalai reptéri zavargások ügyében

Hat év négy hónaptól kilenc évig terjedő szabadságvesztésre ítélte a mahacskalai repülőtéren történt tavaly októberben kirobbant tömeges zavargások öt résztvevőjét Armavir város bírósága – közölte a Telegramon a Krasznodari terület bíróságainak közös sajtószolgálata.

Az elítéltek a testület szerint Izrael állampolgáraival szembeni nemzeti és vallási gyűlölet, valamint ellenséges érzületek alapján cselekedtek. Anvarbek Atajev, Iszlam Ibragimov és Magomed Omarasabov hat év és négy hónapot, Szalik Ramazanov hat és fél évet, Rabadaan Radzsabov pedig – akit hivatalos személy elleni erőszakkal is megvádoltak – kilenc évet kapott.

2023. október 27-én este palesztinpárti tüntetők törtek be a mahacskalai repülőtér területére. A jelentések szerint izraeli állampolgárokat kerestek, akik a Tel-Avivból érkező járattal érkeztek.

A dagesztáni egészségügyi minisztérium szerint több mint 20 ember, köztük nyolc rendőr sérült meg a repülőtéri zavargások során. A rendvédelmi szervek több mint 150 rendbontót azonosítottak, közülük 83-at őrizetbe vettek. Ellenük tömeges zavargások miatt büntetőeljárás indult.

A pénteken elítélt öt dagesztáni lakos pere júniusban kezdődött.

BORRELL FONTELLES, Josep
Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője
Fotó: Ronald Wittek / Forrás: MTI/EPA

Az új iráni külügyminiszterrel egyeztetett Josep Borrell EU-főképviselő

Az Európai Unió és Irán közötti kapcsolatokról és a mindkettőjüket érintő ügyekről egyeztetett telefonon Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Abbász Aragcsi új iráni külügyminiszter.

Az X-en pénteken közzétett üzenetében Borrell beszámolt arról, hogy egyebek között a közel-keleti régióban lévő feszültség csökkentéséről és a nukleáris leszerelésről beszéltek, továbbá „az Oroszországgal folytatott katonai együttműködés leállítása” is szóba került.

A párbeszéd kulcsfontosságú annak érdekében, hogy enyhítsük a térségbeli feszültségeket

– szögezte le a főképviselő.

Aragcsi korábban a Teherán és a világhatalmak között 2013 és 2021 között folytatott nukleáris egyeztetések főtárgyalói tisztségét töltötte be, illetve Irán finnországi és japán nagyköveteként is szolgált.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában