Digitália

2022.11.10. 08:30

Íme, a világ legolcsóbb utazási oldala

Csak válasszunk egy várost, és dőljünk hátra: utazhatunk és közben élvezhetjük a helyi rádiók zenéjét.

Forrás: Shutterstock

Az itt található Drive and Listen lebilincselő webportál, amely 4K-s utcakép-videókat egyesít a világ városaiból származó helyi rádióállomások jelen idejű adásaival. Pár kattintással kiválaszthatjuk a böngészőben, hogy Londonban, Moszkvában, Párizsban, Tokióban, vagy éppen Mumbaiban akarunk utazni.

Ez itt éppen Toronto

A helyszíneket a böngésző jobb felső sarkában lehet kiválasztani, miként az autó sebességéről is itt dönthetünk, hogy lassan, vagy másfélszeres, netán kétszeres sebességgel szelje át a várost. Be- vagy kikapcsolhatjuk a forgalom természetes zajait – és ami talán a legjobb az egészben, felhangosíthatjuk bármelyik helyi rádiócsatornát, hogy az élmény olyan legyen, mintha tényleg a helyszínen vezetnénk.

Néha kerékpárról rögzíthették a felvételt, mert a túrák letérnek a kitaposott ösvényről.

Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a világ több mint 50 városán keresztül hajtva a valós idejű helyi rádiót és az utcai élet hangjait hallgassuk: olyasmi, mint a Google Street View, de nincs szükség kattintgatásokra az előrehaladáshoz.

A szolgáltatás teljesen ingyenes: fejlesztője ugyan egy kis ablakban feltűnik pillanatokra, hogy hívjuk meg egy kávéra, de ha nem lennénk adományozó kedvünkben, az ablakot becsukhatjuk. Így télen feldobja a szobabiciklizést is: tekerés közben a képernyőn új tájakat láthatunk.

Végtelen úton

Más irányból is megközelíthető a szolgáltatás: ide kattintva választhatunk számtalan látvány, autó, motorkerékpár, bicikli, sí között,

van repülőgép pilótafülkéjétől kezdve a mélytengeri búvárkodásig, egzotikus vonatozástól hóesésig nagyon sok minden.

A fejlesztő végzős török egyetemista, Erkam Şeker azt mondja, hogy az ötlet még a világjárvány alatt született. Münchenben tanult és a honvágya miatt találta ki a szolgáltatást.

A Drive & Listen segítségével olyan nagyvárosok utcáin nézelődhetünk, mint Párizs, New York, London, Peking, Isztambul, Tokió és persze itt van Budapest is. Némelyik autózás alatt híres helyszínek is láthatóak, mint a Spanyol lépcső, a Colosseum és a Tokió torony. Legalább ilyen érdekesek a kevésbé ismertek, mikor például a bulgáriai Szófia környékén bolyongunk, vagy a behavazott oroszországi Jekatyerinburgon haladunk át.

Vigyázat, az alkalmazás meglepően addiktív! Bár nyilván érezni, hogy az élmény nem valódi, de majdnem az. A virtuális autózás jól utánozza a igazit: a kép nem túl nagy, nincs túl messze, a felvétel pontosan a vezető szemmagasságából készülhetett. Szinte az összes videó kristálytiszta 4K-ban készült.

Pár percesre tervezett pihenés a Drive & Listenen gyorsan kitolódhat, mert egy mumbai utazásból pillanatok alatt Szentpéterváron és Pekingben lehetünk. Ha nem London, akkor Prága. Ha nem Párizs, akkor Tokió.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!