javítják a hibát

2018.04.30. 17:00

A tervezett ütem szerint alakul a Brunszvik-kert

Szépül az akadémia előkertje, az épülő látogatóközpont építése során történt káresemény elhárítása pedig folyamatban van.

FMH

Látványosan folynak a munkálatok a Brunszvik-Dreher kastélynál, ahol 800 millió forintos állami támogatásból újulhat meg az előkert és épülhet látogatóközpont. Balázs Ervin, az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatójának tájékoztatása szerint a kivitelezők tartják a szerződésekben rögzített ütemezést.

Április 18-án azonban a látogatóközpont új épületrészéhez tartozó födém betonozása közben váratlan műszaki jellegű esemény történt. Zsaluzási hiba miatt annak statikája megváltozott, a friss beton egy része a rendeltetési helyén kívülre került. Az elmúlt egy hétben a kivitelező gondoskodott a kárelhárításról, a födém egy tartópillérét már újraépítette. Jelenleg készül az új zsaluzat, néhány napon belül megtörténik a födém ismételt betonozása, majd folytatódik a kivitelezés. Az esemény a látogatóközpont ez év őszi átadását nem veszélyezteti. A felmerülő többletköltségek a kivitelező érdekkörében merülnek fel, a projektgazdát nem terhelik.

Alakulóban a kert, épül a látogatóközpont Fotó: Nagy Norbert

Amint azt a munkaterület mellett, a Brunszvik és Kodály utcákon elhaladók nap mint nap láthatják, a kastély előkertjének megújítása is látványosan halad. A közparki funkciót kapó, korábban megosztott és heterogén megjelenésű kert júniusra visszanyeri 1900-as évek eleji formáját, melynek kialakításában történeti kerttervező is részt vett. A kastély előkertje a felújítás előtti állapotában is őrzött bizonyos elemeket a kert eredeti struktúrájából, de sok olyan elem lett a múlté, amelyek elvesztése sokat rontott a történeti értékén. A jelen beruházás lehetőséget teremt a korábbi állapothoz való visszatalálásra a közparki funkció igényeinek kiszolgálásával együtt.

A növényállományt érintő minden beavatkozás az érintett hatóság jóváhagyásával és a kivitelező legnagyobb gondossága mellett történik. Így távolítottak el a kert két részét korábban évtizedekig elválasztó, elvadult cserjés növényzetet, valamint néhány invazív, illetve beteg vagy sérült fát.

A kert új térszerkezete szempontjából kedvezőtlen helyen lévő értékes fákat átültették. Köszönhetően annak, hogy hetven őshonos, 4-5 méter magas földlabdás faegyedet telepítettek, a kert fáinak száma a rekonstrukciót követően meghaladja majd a kiindulási állapotét. A telepített fajok leképezik a park gyűjteményjellegű állományát, szerepelnek az „Uradalmi kertészeti növényleltárban”. Allergiát nem okozó fajokról van szó. A 63 lombhullató díszfa (köztük juharok, kőrisek, hársak) mellett 7 vörös-, fekete- és selyemfenyőt is telepítettek. A fák mellett több mint kétezer díszcserjét ültetnek, ezek pótolni hivatottak a korábban jórészt hiányzó cserjeszintet.

Az MTA ATK természetesen a projekt által nem érintett park fenntartásáról is az elmúlt évtizedekben megszokott módon gondoskodik. Ennek részeként az elmúlt évben több mint hatvan fát ültettek a tó környékén, amelyek képesek lesznek a természetes elöregedés folytán kikerülő egyedek pótlására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában