Újabb hét fehérvári óvodaudvarból válik csodaszép játszó

2018.11.17. 07:45

A közgyűlésen kiderült: több fát ültetnek, mint amennyit kivágnak

A pénteki közgyűlés előtt közmeghallgatást is tartottak a városházán, amelyen a város polgárai is feltehették volna kérdéseiket. Ezúttal senki nem élt ezzel a lehetőséggel. Jegyezzük meg, a városrészi, illetve a polgármester közösségi oldalán rendszeres fórumok jól működnek. Ezeken rendre megy a kérdezz-felelek.

Majer Tamás

Az önkormányzat is segíti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) decemberben debütáló rendezvényét

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Így a közmeghallgatás teljes idejét Kincses Zsolt Dávid, a Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetője és Laczi Péter, a Városüzemeltetési és Közműellátási Iroda vezetője kapta meg, az önkormányzat feladatellátásáról tartottak tájékoztatót. Ezekből olyan érdekességek is kiderültek, miszerint idén eddig több fát ültetett el a város, mint amelyet kénytelen volt kivágni. 498-315 a fák javára. Kedves adat – hiszen Fehérvár újszülöttjeiről szól –, az idei év leggyakrabban adott leány- és fiúneveinek sora: Hanna, Nóra, Anna és Levente, Ádám, Bence.

Velük még nem foglalkoznak a bölcsikben és az ovikban, de rövidesen fognak. A szülők a fehérvári fenntartású bölcsődékbe (6 intézmény) 452 csemetét visznek, s még 82 kisgyermek jár egy szerződéses partner bölcsijébe. Az ovisok száma 3523 (12 intézmény 23 helyszínen), itt is vannak szerződött partnerek: a további 2 oviban 177 gyerkőcről gondoskodnak.

A közgyűlés legfontosabb döntéseiről Cser-Palkovics András polgármester beszélt. Döntöttek számos óvodaudvar (Árpád Úti, Hosszúsétatéri, Ligetsori, Napsugár, Sziget Utcai, Szivárvány, Vízivárosi) felújítása ügyében.

Az önkormányzat is segíti a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) decemberben debütáló rendezvényét
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

– Európai Uniós forrás áll rendelkezésünkre. Biztonságos és szép környezetet, játszóeszközöket tudunk kialakítani, illetve telepíteni ezeknek az óvodáknak az udvarába – mondta el a városvezető, s hozzátette, hasonló fejlesztések már sok helyen megvalósultak. A kimaradó ovikat a következő években az önkormányzat saját forrásból csinosítja ki.

Döntés született arról is, hogy a város együttműködési megállapodást köt az állammal a Budapest–Balaton kerékpár­út fejlesztéséről is, amelynek része lesz a Velencei-tó és Fehérvár is. – Ahogy ezt, úgy a Fehérvár tüdeje programot illetve a Palotavárosi-tavak körüli fejlesztések megvalósulását is sokan várják – véli a polgármester, aki utóbbi kapcsán elmondta, hogy egy több mint 1,2 milliárd forintos pályázatot nyújt be az önkormányzat: ez azt jelenti, hogy félmilliárddal több jut a Palotavárosi-tavak környékének megújítására. A Fehérvár tüdejéről hozott határozat egy tervezési folyamatot nyit meg, amely már a faültetés és az erdőtelepítés első lépéseivel foglalkozik.

A város együttműködik a Mazsihisszel az I. Székesfehérvári Zsidó Napok megrendezésében, december 6–9. között lesz a rendezvény. Létrejön a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság is, amely az 1920-as békediktátumhoz kapcsolódóan, a helyi események munkacsoportjaként fog tevékenykedni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában