mór

2019.10.07. 07:40

Ebben az évben két új lovag lépett a Brindisi Szent Lőrinc Borrend csatasorába

Fennállásának 18 esztendejében szinte minden évben avatott tagot a Brindisi Szent Lőrinc Borrend.

Palocsai Jenő

Gruber Nóra regnáló borkirálynő (j) és kísérete a Láncos-kastély előtt haladt el hintón Fotó: Hrubos Zsolt

Fotó:

A szőlészeti és borászati hagyományok megőrzését, valamint a kulturált borfogyasztás terjesztéséért szállnak síkra a borrendek lovagjai.

Gábor Csaba, a móri borrend elnök-nagymestere elmondta: – A 2001-es alakulásunk idején a Móri Bornapokon avatták az alapító tagokat és azóta mindig ezen az országos hírű rendezvényen mutatjuk be új lovagjainkat. Ebben az évben két fiatal, feltörekvő borászt avattunk, a Zámolyról érkező Szabadkai Ákost és Szabadkai Tamást. Jelenleg 46 rendes és 15 pártoló, illetve tiszteletbeli tagunk van.

A jelölésnek kötött szabályai vannak, három támogatót kell találni az egyesület soraiban, hogy az ajánlás eljusson a nagytanácshoz. Pozitív elbírálás esetén a közgyűlés tagjai döntenek a befogadásról vagy az elutasításról.

Gruber Nóra regnáló borkirálynő (j) és kísérete a Láncos-kastély
előtt haladt el hintón Fotó: Hrubos Zsolt

A Kapucinus téri színpadon megjelentek a borrendek, a Borbarát Hölgyek képviselői, valamint a borkirálynők és előttük kellett elméleti és gyakorlati feladatokat megoldani. Utóbbi abból állt, hogy fel kellett ismerni kínált borok közül a Móri Ezerjót, a rend zászlósborát. A jelöltek, szakemberek lévén, könnyedén felismerték a fajtát, így letehették az esküt, majd aláírhatták a rend nagykönyvét. Gábor Csaba nagymester lovaggá ütötte őket, így megkapták a relikviákat, a ruhát, medált, de kaptak ezek mellé egy névre szóló zászlós bort, egy oklevelet és persze hatalmas tapsot a közönségtől, valamint a megjelent 26 vendégborrend delegáltjaitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában