Méltán népszerű kiránduló- és horgászhely

2020.05.18. 07:15

Mederbővítés a fehérvárcsurgói tározónál

Az ország egyik legszebb tározója a csurgói, amelyre méltán lehetünk büszkék.

Tihanyi Tamás

Méltán népszerű kiránduló- és horgászhely a fehérvárcsurgói víztározó Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

– Komoly átalakítási munkálatok folynak a tározónál, s ha ez befejeződik, és kapunk csapadékot, majd visszaáll a normális vízszint, már sokkal nagyobb víztömeg befogadására lesz alkalmas a meder – számolt be reményeiről Nagy Attila, a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke. – A hirtelen érkező víz megtartása a cél, ennek érdekében történik a kapacitásbővítés. Logikus, hogy a vizet akkor kell „megfogni”, amikor megérkezik. Arra számítok, hogy az év közepére befejeződik a munka.

A csurgói halállomány egyébként rendkívüli, az intervenciós telepítés mellett a HOFESZ is jelentős mennyiséget tett a vízbe. Amely ráadásul alacsony, így kissé túlozva azt lehet mondani, ha valaki a víz felé dobta el a szerelését és kedvező volt az idő, akkor nem egy és nem két pontyot fogott.

Méltán népszerű kiránduló- és horgászhely a fehérvárcsurgói
víztározó Fotó: Fehér Gábor / FMH

– Május 22-én indul a versenyszezon – folytatta Nagy Attila, aki fontosnak tartotta elmondani, hogy komfortos, európai színvonalú csónakkikötőt építenek, s fejlesztik a HOFESZ ingatlanát is. – Lesz lehetőség lakókocsi bérlésére, tisztálkodásra. Az egész család számára megfelelő minőségű szolgáltatást szeretnénk nyújtani. Fehérvárcsurgón európai hírű a harcsaállomány. Attól különleges, hogy kisebb és nagyobb testű harcsából egyformán akad a vízben jócskán, ami ritkaság. Ezért ügyelni kell arra, hogy ne a harcsa szájába való pontyot telepítsenek.

– Az ország egyik legszebb tározója a csurgói a domborzati adottságok miatt, ráadásul a Gaja-patakból kristálytiszta karsztvíz érkezik. Ezért jelentős a rákok és a kagylók száma, s részben ennek köszönhető a pontyok mennyisége is. A természetes szaporulatot nehéz felmérni, az nagyon függ attól, hogy a vízszint mozgása segíti, vagy sem a szaporodást. Nagyon jó a kapcsolatunk a vízüggyel, ők is odafigyelnek arra, nehogy lemenjen az ikráról a víz, és elpusztuljon a szaporulat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában