Újjászületik a geopark

2020.09.07. 07:00

A gánti látogatóközpontot a bányásznapon avatták fel

Új lendületet adhat az 1926-ban megkezdődött gánti bauxitbányászat 50. évfordulójára épült múzeumnak, illetve a geológiai tanösvénynek a vasárnap átadott látogatóközpont.

Borsányi Bea

Mécs Csaba, Spergelné Rádl Ibolya és Pataki Attila vágták át a szalagot Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az Európában is ritkaságnak számító Bauxitföldtani Park kihagyhatatlan látnivaló, ám a Marsbéli vörös táj sétaútjai egyelőre több helyen járhatatlanok, egykori funkcióját, hogy bemutassa a bauxit elhelyezkedését és geológiai viszonyait, jó ideje nem tölti már be. Az új látogatóközpont az első lépés afelé, hogy ez megváltozzon.

1987-ig, a bezárásig tizennégy millió tonna bauxitot termeltek ki

Az épület átadásán Spergelné Rádl Ibolya, Gánt polgármestere arról beszélt, mindig nagy álma volt az önkormányzatnak a múzeum átvétele, aminek végül 2017-ben jött el az ideje, amikor a múzeum letéti szerződés keretében az önkormányzathoz került. Az elmúlt években sok minden történt a területen a földtani park eredeti állapotának visszaállítására. Pataki Attila okleveles geológus mérnök a történelmet is megidézte. Beszédéből megtudtuk, hogy a Bagoly-hegy oldalában 1942-ben kezdték meg a külfejtést, de a bauxit kitermelése már 1925-től folyt a melegesi bányában. A gánti bányák bezárásáig, 1987-ig mintegy 14 millió tonna bauxitot termeltek ki. A bezárást követően is volt azonban a területnek haszna, hiszen máshol nem látható geológiai ritkaságokat tanulmányozhattak a helyszínen a szakemberek, a geológus, földrajz szakos egyetemi hallgatók vagy éppen a kirándulók. Mindez majdnem áldozatul esett a bezárt bányák kötelező rekultivációjának. Szerencsére erre végül nem került sor. Így született meg 1993-ban a Bauxitföldtani Park.

Spergelné Rádl Ibolya polgármester maga is sokat tett a múzeum
területén megépülő látogatóközpontért Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Pataki Attila arra is rámutatott, annak érdekében, hogy a megnyitott épület valódi, szakmai szempontból kiváló hellyé nemesedjen, rengeteg munkára van még szükség. Tervezik többek között egy földtani bemutató létrehozását és egy fogadó videó készítését is.

Mécs Csaba, Spergelné Rádl Ibolya és Pataki Attila vágták át a szalagot Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A szalag átvágását követően Gerendai Sándor esperes áldotta meg az épületet, majd Rádl Ibolya bejelentette: Fekete István, a Mélytechnika Kft. igazgatója egy kerámia Szent Borbála-szobrot ajándékozott a látogatóközpontnak, mivel az alumíniumipari múzeumban őrzött régi gánti darab másolatát továbbra is a templomban szeretnék tartani. Krausz János alpolgármester beszédéből az is kiderült, a távolabbi jövő is kezd körvonalazódni: hamarosan indul az egyeztetés a Gánton létrehozandó első nemzeti geoparkról, amely a kőfejtéseket és azok közvetlen környezetének szakszerű bemutatását is magában foglalná. Mindezek megvalósítására az elhivatottság és a jó szándék adott. Minden más a jövő zenéje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában