Életmód

2020.09.16. 20:00

Epekő – Az apró kövek a veszélyesebbek

Epekő a népesség mintegy 10 százalékánál alakul ki, nőknél nagyjából háromszor gyakrabban, mint a férfiaknál. Az esetek nagy részében a kövek évekig nem okoznak panaszokat, ám epegörcs jelezheti jelenlétüket. Izbéki Ferenc gasztroenterológus főorvos segítségével az „epés-témának” eredtünk a nyomába.

Borsányi Bea

A kisebb epekövek az epehólyagból akár az epeútba is belekerülhetnek Fotó: Shutterstock

Az epehólyag a hasüregben elhelyezkedő szerv, amely a máj által termelt napi 600-800 milliliter epét összegyűjti, és étkezéskor a hasnyálmirigy emésztőnedveivel közös szájadékon keresztül a vékonybélbe juttatja. Az epe nagyon fontos szerepet játszik a zsírok emésztésében. Körülbelül 80 százalékát víz alkotja, benne különböző arányban koleszterin, epesavak és foszfolipidek találhatók. Ha az ezek aránya eltolódik, az epe besűrűsödik, túltelítetté válik, alkotóelemei kicsapódhatnak, s megindulhat a kőképződés.

„Az epekő a legtöbb esetben »néma«, nem okoz tüneteket. Ilyenkor csak hasi ultrahangos vizsgálat deríthet rájuk fényt. Ha viszont tüneteket okoz, azok többnyire jellegzetesek. A panaszok többnyire zsíros ételek fogyasztása után jelentkeznek. Amennyiben ezeket valóban az epekő okozza, úgy az epehólyag műtéti úton történő eltávolítása után a beteg jobban lesz, panaszai megszűnnek. Ám ha a panaszokat nem megfelelő módon értékeltük, az előzetes kivizsgálás nem a szükséges mértékben lett elvégezve, úgy a beteg a műtét után sem lesz panaszmentes”, magyarázta Izbéki Ferenc. A háttérben ilyen esetekben más ok áll, például gyomor-, vagy nyombélfekély, gyomor-, vagy nyombélgyulladás, amelyek szintén okozhatnak epekövességhez hasonló tüneteket.

A kisebb epekövek az epehólyagból akár az epeútba is belekerülhetnek Fotó: Shutterstock

Az epekövesség, amely enyhe gyulladást tarthat fenn az epehólyagban, illetve az epe elfolyását akadályozva okoz epeköves panaszokat, indokolttá teheti az epehólyag eltávolítását. Évtizedekkel korábban ilyenkor csak a köveket távolították el a hólyagból, de miután bebizonyosodott, hogy a kőképződés az epehólyag működési zavarának a következménye, az egész epehólyagot kiveszik.

„Az egy, nagy követ tartalmazó epehólyag kevésbé veszélyes, mint a sok aprót tartalmazó. Az étkezéskor az epeútba kerülő és ott elakadó kövecske tartós, nagy fájdalmat, sárgaságot, epeúti gyulladást okozhat. Ha a kő az epevezeték hasnyálmirigy-vezetékkel közös szájadékban akad el – ez mindig nagyon erős fájdalommal jár –, hasnyálmirigy-gyulladást okoz, aminek akár végzetes következménye is lehet. Ha azonban időben felfedezik az elakadt követ, műtéti úton ki tudják venni. Az epehólyagot egy későbbi műtéttel ilyen esetekben is eltávolítják”, mondta a főorvos.

Az epehólyag eltávolítása emésztési szempontból okozhat kisebb gondokat, mert az epe nem tud az emésztéshez a kellő mértékben hozzájárulni. Ugyanakkor, miután a máj továbbra is termeli az epét, de az epehólyag eltávolításra került, az közvetlenül a bélbe jut, ahol irritációt, ezáltal panaszokat okozhat. Ám, amennyiben valóban és egyértelműen az epekövesség okozta a problémákat, a beteg panaszai a műtétet követően megszűnnek, és a rehabilitációs időszakot követően mindenféle ételt – ideértve például a zsírosakat is – fogyaszthat.

Amennyiben azonban a műtétet követően továbbra is fennállnak emésztési problémák, úgy a beteg további kivizsgálása válik szükségessé.

A végére marad a szokásos kérdés: tehetünk-e valamit az epehólyagunk védelmében, az epekövesség kialakulásának elkerülésére? Nos, a főorvos szerint sok mindent nem, bár vannak bizonyos kockázati tényezők, amelyek megléte esetén megnő az epekő kialakulásának az esélye. Ilyen, az elhízás, a cukorbetegség, a májzsugorodás esetleg a magas koleszterinszint is. De a betegségre való hajlam örökölhető is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában