Egyes állítások szerint akár le is állhatnak a munkálatok

2020.11.27. 07:00

Veszélyben a kitűzött határidő a Szent Imre-iskola felújításánál?

Szeptemberben írtunk a Fejér Megyei Hírlapban és online felületünkön arról, hogy a Szent Imre egyházi iskola felújítási és bővítési kivitelezése tartható a határidőig. Ám az iskolában egészen másról beszélnek a napokban.

Héjj Vivien

Kívülről nézve békés munkálkodás folyik

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Információink szerint már nem pusztán arról van szó, hogy a 2021. április 26-i átadási határidő nem tartható, hanem arról beszélnek, hogy a határidőt már fel is mondták, sőt bizonyos munkafolyamatokat felfüggesztettek, néhányat pedig egyszerűen leállítottak. Az iskolában járó egyes gyerekek szülei azt emlegetik, akár az is előfordulhat, hogy a 2021. szeptemberi tanévkezdésre sem áll helyre a rend a tanintézményben.

A felújítás részleteiről lapunk már többször beszámolt. A közel kétmilliárd forintos beruházásnak köszönhetően a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda belvárosi épületegyüttesét nemcsak felújítja, hanem bővíti is az egyházmegye.

– A kormány támogatásának köszönhetően a régóta dédelgetett álom, az intézmény bővítése, korszerűsítése most megvalósulhat – mondta a 2019 tavaszán tartott sajtótájékoztatón Spányi Antal megyés püspök.

Mivel műemléki környezetben lévő ingatlanról beszélünk, ezért a felújítás alapja volt, hogy az épület külső megjelenése az utca felől nézve alapvetően nem változik. Annál inkább változik azonban belül. A projekt keretében a tizenkét tantermes iskola további négy teremmel bővül, szaktantermeket is kialakítanak. Emellett az aszfaltos iskolaudvaron gumiborítású sportpályát is létrehoznak, valamint építenek egy aulát is, amely közösségi térként szolgálhat majd a gyermekek számára. A kétévesre tervezett munkálatok alatt a tervek szerint a tanítás és az óvodai nevelés nem szünetel.

A beruházásra 2016 végén 850 millió forintot terveztek, ám az építőipari árak emelkedése miatt végül a legkedvezőbb ajánlat is 1,68 milliárdról szólt. Mint arról beszámoltunk, a kivitelezést nyílt közbeszerzési pályáztatást követően egy fehérvári cégre bízta az egyházmegye.

Kívülről nézve békés munkálkodás folyik
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mintegy két és fél hónappal ezelőtt jártunk utoljára az iskola épületében, megnéztük, hogy haladnak a kivitelezés munkálatai. Akkor Csák Lajos, az intézmény igazgatója örömmel számolt be lapunknak arról, hogy minden a tervek szerint zajlik, a munkálatok ütemezetten haladnak, így a kitűzött határidőre kívül-belül megújulhat az intézmény. A vírus valamelyest még segítette is a felújítást és az építkezést, hiszen az online oktatásnak köszönhetően zavartalanul végezhették munkájukat a kivitelező cég szakemberei.

Szeptemberre a tetőszerkezet már teljesen újraépült és az energetikai beruházás is megtörtént. Végéhez ért a betonozás, födémkialakítás, hátravoltak még azonban többek között a termek belső falmunkái, a gépészeti és egyéb finom munkálatok.

Azóta azonban markáns változások történtek. Információink szerint egyes munkafolyamatokkal kapcsolatban a kivitelező és a beruházó között vita alakult ki, amit nem oldott fel megállapodás, ezért ezeket a munkákat könnyen lehet, hogy leállítják, esetleg kifuttatják, méghozzá a közeli napokban. Mivel a munkálatok félbeszakítása, esetleges teljes leállítása a tanulókat és az iskola dolgozóit is negatívan érintené, ezért megerősítésért vagy cáfolatért fordultunk az ügy érintettjeihez.

Érthető módon először a kivitelezéssel megbízott SHS-Építő Kft. ügyvezetőjét kerestük meg, hogy meg tudja-e erősíteni a szerkesztőségünkbe jutott információkat. Halenár István kérdésünket azzal hárította el, hogy cégének feladata a műszaki kivitelezés, a felújítás tisztességes megvalósítása, és nem az üggyel kapcsolatos kommunikáció lebonyolítása.

Ezután a beruházó egyházmegye főépítészét, Csányi Zoltánt szerettük volna megkeresni, hogy állásfoglalást kérjünk a lapunk birtokába került információk kapcsán. Egyéb elfoglaltságai miatt azonban a főépítésszel eddig még nem tudtuk felvenni a kapcsolatot.

Bár a bizakodás megvan, ugyanakkor a munkálatokkal láthatóan ma még nem készültek el a Szent Imrében
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Felkerestük azonban Dózsa István egyházmegyei vagyonkezelőt, hogy megtudjuk, valóban van-e fennakadás a kivitelezéssel kapcsolatban és igazak-e a hírek, miszerint a kivitelezési határidő nem tartható. Az atya lapunk kérdésére elmondta, habár a kivitelezés során a humán erőforrás tekintetében változásokat kellett eszközölni, nem tud olyan tényezőről, ami befolyásolná a kitűzött, április 26-i határidőt.

– Nem tudok olyan tényezőről, ami a véghatáridőt befolyásolná. Az tény, hogy egy olyan műemlék épületről van szó, ami több olyan nehézséget okozott, ami tervmódosítással és a munkák módosításával összefügg. Ez természetesen mindig feszültebb helyzetet eredményez, de jelenleg én nem tudok arról, hogy a véghatáridőt befolyásolná mindez. Ha a járvány nem sújtja jobban az építkezést, akkor nem tudok arról, hogy bármiféle csúszás lenne. A kivitelezővel és a projektmenedzsmenttel ma is tárgyaltunk, nem láttam azt, hogy bármilyen probléma felmerült volna – válaszolta kérdésünkre Dózsa István.

– Azt nem mondom, hogy nincsenek olyan nehézségek, amiket meg kell oldanunk akár kivitelezői, akár megrendelői oldalról. Most például átestünk egy műszakiellenőr-váltáson. Mi is éreztük azt, hogy főleg a döntés-előkészítésben nehezen haladunk előre, ezért a csütörtöki nappal közös megegyezéssel felbontottuk a szerződést a műszaki ellenőrrel, aki helyett a mai naptól egy másik gárda veszi kezébe az ügyeket. Biztos, hogy pár nap kell nekik, hogy az egész beruházással megismerkedjenek, bár nem ismeretlen számukra ez a projekt. Ettől a váltástól mi azt reméljük, hogy azok a fajta döntések, melyek mind beruházói, mind kivitelezői oldalról szükségesek, gördülékenyebbek lesznek – tette hozzá az egyházmegyei vagyonkezelő.

A megyés püspököt is megkerestük, hogy megtudjuk, valóban vannak-e fennakadások, illetve hogy igaz-e a feltételezés, miszerint a munkálatok befejezésének határideje nem tartható. Spányi Antal lapunknak elmondta, nem került veszélybe a szerződésben rögzített kivitelezési határidő. Elmondása szerint a jelenlegi helyzetben semmilyen tényező nem akadályozza a kivitelezés zavartalan megvalósulását.

A rendelkezésre álló információinkat tehát az érintett szervek nem erősítették meg, illetve a kivitelezést végző cég jelenleg nem kívánt állást foglalni a kérdéses ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában