„A mostani állapot igencsak szűkös”

2020.12.12. 15:20

Mi lesz az abai központú ügyelettel?

Üdvös volna-e, ha megmaradna a jelenlegi orvosi ügyeleti rendszer az abai kistérségben? Bőle Pál kálozi háziorvos szerint igen.

Majer Tamás

„A raktározásra szolgáló szekrények bekerültek a betegváróba” – mutatott körbe az abai orvosi ügyelet várójában Bőle Pál

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az abai székhelyű ügyelet Abán kívül Soponyán, Sárosdon, Sárkeresztúron, Sárszentágotán, Kálozon fungál. Bőle Pál kálozi doktor felidézte, 2003 óta működik a központi ügyelet. Anno Niczky Gabriella abai rendelőjében, a Zöld Házban volt. Onnan került át jelenlegi helyére, az új abai rendelőintézetbe. Itt bérlő az ügyeleti szolgálatot működtető Emergency Service Kft. Bőle szerint a Zöld Házban jobb helyük volt. – A mostaninál komfortosabb, tágasabb épület volt, jobban megfelelt a célnak, amire nekünk használni kellett, viszont magas bérleti díjjal, magas rezsiköltséggel működtette a szolgáltató – mondta.

– A mostani állapot meglehetősen szűkös. Egyébként sem tágas maga ez a helyiségegyüttes, ugyanakkor augusztusban egy korábban általunk, az orvosi ügyelet által használt épületrész visszaadásra került a szakrendelő számára, és onnan az öltözőszekrények, a raktározásra szolgáló szekrények bekerültek a betegváróba – mutatta. S valóban, olyan belépni az abai ügyelet várójába, mintha egy jópofa bolhapiacon lennénk. Színes tévék trónolnak a vasszekrények tetején, bekötetlen mosógép várja a sorát.

– A NEAK (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő) lakosságarányosan „fejkvótát” fizet az ügyeletet biztosító szolgáltatónak. Ez akkora összeg, ami ahhoz elég, hogy neve legyen, de ahhoz nem, hogy valóban működni lehessen – fogalmazott az orvos, s sorolta a költségeket: bér, eszközök, gyógyszer, benzin, rezsi.

„A raktározásra szolgáló szekrények bekerültek a betegváróba” – mutatott körbe az abai orvosi ügyelet várójában Bőle Pál
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Azt mondják az ehhez jobban értők, hogy a 40 ezer fő az a lélekszám – fogalmazott Bőle Pál –, ami már akkora egészségbiztosítási pénztári finanszírozást jelenthet, ami révén jelentősebb önkormányzati segítség nélkül is képes működni egy adott orvosi ügyelet. Ez az abai, ez nem akkora, ez a 16 ezer néhány száz fő nem elegendő ahhoz, hogy akkora bevételt kapjon a szolgáltató az egészségpénztártól, hogy ezeket a kiadásokat biztosítani tudja – mondta.

Így a hat önkormányzat – lakosságszám szerint – hozzájárul, hozzá kell járuljon a működéshez.

– Az önkormányzatoknak egy lakosuk után havonta körülbelül 150-200 forintot kell fizetniük az ügyeleti ellátásért. Ez így nem hangzik soknak. Ha viszont összeszorozzuk, akkor például Aba esetében több mint 11 millió forint jön ki évente, és ha nincs pénz, akkor ez nagyon soknak tűnhet. Az ügyelet az alapellátás része, tehát ezt valahogy meg kell oldania mindegyik önkormányzatnak. Azt gondolom, ennek a közös ügyeletnek együtt kellene maradnia. Kétségtelen, a kicsiny­sége okán ez egy rendkívül bevételérzékeny fölállás. Vagy áldozni kell rá, vagy pedig el kell engedni ezt a víziót, hogy itt egy ilyen kicsi közösség, hat település egy ügyeletet működtessen – véli az orvos.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában