Krisztusi egységben

2021.01.07. 07:00

Hivatalosan is megalakult az új egyházi közösség Fehérváron

Újabb gyülekezettel gyarapodott városunk: a Székesfehérvár Belvárosi Református Egyházközség mellett létrejött a Székesfehérvár Budai Úti Református Egyházközség. A gyülekezet létrehozásának elindítása immár közel 30 éves múltra tekint vissza.

Héjj Vivien

Berze János lelkipásztor az egyházközség létrejöttét ismertette

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az alapítás történetét és a megalakulás körülményeit Berze János és Szász Zoltán lelkipásztorok ismertették a gyülekezeti ház nagytermében.

– Mi nem szétválásként beszélünk erről, úgy mondjuk, gyülekezetalapítás. Az egyházi törvények is nagyon szépen kifejezik, hogy van anya egyházközség és leány egyházközség. Aztán a leányból is egyszer anya lesz, és családot alapít, önálló életet él. Most, közel 30 év után érkeztünk el oda, hogy egyházközséggé váljunk. Van, aki mindkét templomba – a belvárosiba és a Budai útiba – szívesen jár, erre továbbra is lehetőség lesz. Az egységünk nem a szervezeti egységben van, hanem Krisztusban – fogalmazott Berze János lelkipásztor.

Berze János lelkipásztor az egyházközség létrejöttét ismertette
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A lelkipásztor hangsúlyozta, a kapcsolattartás ezekben a nehéz időkben is kiemelten fontos a gyülekezet számára. Ezt valamelyest megkönnyíti az is, hogy egy kisebb létszámú közösségről beszélhetünk.

– Az a tapasztalat, hogy minél nagyobb egy szervezet, annál inkább elveszíti a személyességét, annál kevesebb embert ér el a maga körén kívül. Szász Zoltán lelkipásztor társammal együtt azt tapasztaljuk, hogy egy kisebb, belátható közösség sokkal jobban tudja teljesíteni a küldetését, ráadásul így lelkipásztorként is sokkal klasszikusabb a feladat – fogalmazott Berze János.

A Székesfehérvári Református Egyházközség Presbitériuma már az 1990-es években gondolt arra, hogy a meglévő belvárosi és maroshegyi templomok mellé – a létszámban gyorsan növekvő öreghegyi városrészben – egy új szakrális helyet hozzon létre az istentiszteletek mielőbbi elindításához.

1993 szeptemberében a Budai úti helyszínen megtartották az ünnepélyes hálaadó istentiszteletet és az alapkő letételére is sor került.

1994 őszére elkészült az altemplom, amit ekkor használatba is vett a közösség. 1997 karácsonyán már – a nagy templomi nyílászárókat ideiglenesen fóliával lezárva – a templomtérben csendültek fel a karácsonyi énekek.

A több mint 25 éve még csak gyülekezetkezdeményként indult Budai úti kicsiny gyülekezetrész mára fejlődő és életképes közösséggé alakult. 2018 őszétől Ludvigné Izsay Szilvia személyében beosztott lelkipásztor is segíti Berze János vezetőlelkész szolgálatát. Ekkorra már elkészült az új gyülekezeti ház is, így az már adventi családi kézműves készülődés helyszínéül szolgálhatott. 2019. március 10. óta vasárnaponként két istentiszteletet tartanak a Budai úti templomban – természetesen a járványhelyzet miatt a templomi istentiszteletek jelenleg szünetelnek.

Szász Zoltán lelkipásztor az egyház múltját is felelevenítette
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Szász Zoltán lelkipásztor felidézte, hogy 503 évvel ezelőtt – az induláskor – a reformáció még nem gyökerezett meg városunkban.

1824-ben kezdődött a mai gyülekezet története, mindössze 24 hívővel. Azonban az idő az egyházat igazolta, ugyanis a 20. század második felétől a Dunántúl legnagyobbjává fejlődött a fehérvári református gyülekezet.

Az eseményen részt vett a Mezőföldi Egyházmegye képviseletében Nemes Gyula főgondnok, valamint Síró Imre, a Budai Úti Egyházközség gondnoka és Fülöp Zoltán, a Belvárosi Egyházközség gondnoka.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában