Kampány

2021.04.12. 15:00

Erdei nagytakarítás – Csak a lábnyomod hagyd az erdőben!

A jó idő beköszöntével egyre többen mennek az erdőbe kirándulni. Őket, valamint a szervezeteket, önkormányzatokat, vadászati szolgáltatókat és parkokat szólítja meg az Aktív Magyarország Tavaszi nagytakarítás kampánya. „Hashtaggel” bárki csatlakozhat a kezdeményezéshez. Megtette ezt a Vadex is, amely nagy erdőterületet gondoz Fejér megyében.

S. Töttő Rita

A soponyai Vadex-terület tisztaságára is ügyelnek

Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

„Csak a lábnyomod hagyd az erdőben!” – ezzel a mottóval hívja fel a kirándulók figyelmét a tudatos szemétkezelésre az Aktív Magyarország program Tavaszi nagytakarítás kampánya. Vallják ugyanis, hogy az emberek szemete nem tartozik a természetbe. „A hulladék az ember sajátja, maradjon is az emberek világában. Ne hagyj semmit ott túrázás során!” – fogalmaznak a programban, amelyhez bárki csatlakozhat.

A lényeg, hogy gyűjtse a szemetet, tegye azt zsákba és vigye el a természetből a megfelelő hulladékkezelő helyekre. Az ilyen akciókról készített fotókat fel lehet tölteni a közösségi oldalakra #aktivmagyarorszag és #tavaszinagytakaritas hashtaggel, így ösztönözve másokat is arra, hogy hasonlóan cselekedjenek.

A soponyai Vadex-terület tisztaságára is ügyelnek
Fotó: Fehér Gábor / FMH-archív

Önkormányzatok éppúgy részt vehetnek a kampányban, mint a lakosság, civil szervezetek vagy erdőgazdálkodók. Több nagyobb szervezet meg is tette ezt már, közéjük tartozik a Bakonyerdő mellett a Vadex Mezőföldi Zrt. is, amelyek számos más erdőgazdálkodó szervezettel és nemzeti parkkal, önkormányzattal együtt vesznek részt a programban. Ehhez a kampányhoz kapcsolódik a HulladékRadar nevű applikáció is, amelyen egy regisztrációt követően mi magunk is bejelentést tehetünk az illetékes hatóságoknál, ha valahol nagyobb mennyiségű illegális hulladékra bukkantunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában