Frissen Fejérből

2021.05.28. 10:00

Néha még a saját kárunkon sem tanulunk?

A tanácstól jöttem, hoztam a kedvezményes ágyneműt! – csengetett be az idős hölgyhöz a csaló házaló… És hogy, hogyan nem, a sértett által átadott több százezer forinttal távozott.

V. Varga József

Az idősek jóhiszeműsége, gyanútlansága…

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nem „költői túlzás”, sajnos valóban így esett az eset a minap a mezőföldi kisvárosban. A törvény már nem tiltja a házhoz menő kereskedés módját, az önkormányzatok nem írhatnak elő korlátozásokat a házaló kereskedelmi tevékenységgel összefüggésben. A szakemberek viszont egyértelműen fogalmaznak: a házalók többsége csaló vagy trükkös tolvaj!

– Lakossági bejelentés nyomán jutott a tudomásunkra, hogy településünkön magukat önkormányzati megbízottnak kiadó személyek házaló értékesítést folytatnak – mondta el lapunknak Viplak Tibor polgármester. – Szeretnénk sokadszorra is leszögezni: önkormányzatunk nem folytat ilyen jellegű tevékenységet, s erre senkinek sem felhatalmazást, sem megbízást nem adtunk. Amint felhívásunkban közzé is tettük: kérünk mindenkit, legyenek körültekintőek, vigyázzanak értékeikre!

Az Enyingi Rendőrőrsre a napokban egy feljelentés érkezett házalók témában – tudtuk meg a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatától. Az ügy kapcsán csalás vétség elkövetésének gyanúja miatt rendeltek el nyomozást ismeretlen tettes ellen, aki – magát a helyi „tanács” munkatársának kiadva – egy idős hölgynek ágyneműt kínált kedvezményes áron, majd a sértett által átadott több százezer forinttal távozott.

Az idősek jóhiszeműsége, gyanútlansága…
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A trükkös megtévesztések, lopások megelőzési lehetőségeiről szólva a rendőrség számos szempontra hívta fel a figyelmet. Közzétesszük, okuljunk belőle!

Az első és legfontosabb: ne engedjünk be házaló árusokat ingatlanjainkba. Amennyiben ezt megfogadnánk – de tényleg! –, minden további jótanács okafogyottá válna. Sajnos azonban ez nem így van.

Ha valaki hivatalos jelleggel érkezik otthonunkba, kérjük el az igazolványát, hívjuk át a szomszédot, szükség esetén kérjünk segítséget. Ha úgy látjuk, hogy kedvező ajánlatot kaptunk, akkor az árust hívjuk vissza egy későbbi időpontban, amikor gyermekeink, unokáink vagy szomszédjaink is ott vannak. És együtt mérlegeljük, az a dolog, amit megvásárolnánk, megfelelő minőségű-e, és az ára a minőséget, illetve a piaci árakat is ­figyelembe véve valóban kedvező-e. Ha vásárolni szeretnénk, ne egyedül fogadjuk az árusokat, soha ne hagyjuk magára, és semmi esetre se vegyük elő előttük az összes megtakarított pénzünket!

Gyanús idegenek látogatása esetén minél pontosabban jegyezzük meg külsejüket, hogy adott esetben személyleírást tudjunk adni róluk, valamint jegyezzük meg autójuk rendszámát is. A piaci ártól jóval olcsóbb termék vásárlását jól fontoljuk meg. Csábító lehet az ilyen ajánlat elfogadása, azonban a hirtelen meghozott döntések mindig nagyobb kockázattal járnak. Ne higgyük el, hogy nyereményjáték nyertesei vagyunk, főként, ha a nyeremény kézhezvételét megelőzően fizetnünk is kell érte. Megtakarításainkat pénzintézetekben tartsuk, ne az otthonunkban!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válunk, a hatóság kéri, haladéktalanul értesítsük a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívó­számon.

A rendőrségi statisztikák szerint tíz házalós történet közül a kereskedelmi szabálysértések mellé nyolc esetben mindig köztörvényes bűncselekmény is kapcsolódik. Az idősek jóhiszeműsége, gyanútlansága egyebek között abból fakad, hogy harminc-negyven éve még más volt a világ körülöttünk. Ne feledjük, a trükkös esetek egyik eleme az előzetes információgyűjtés is lehet. És ugye ismerjük a közmondást: jobb félni, mint megijedni!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában