Frissen Fejérből

2021.06.25. 15:00

Szűk két hónappal tovább tart a mozi kőtárrá történő átépítése

Módosul a kőtár kialakításának várható befejezési ideje, illetve a munka kivitelezésének díja. Nettó 54 millió forintos költségnövekedésről van szó.

Majer Tamás

Az épület látványtervei sokat ígérnek

Fotó: Székesfehérvár önkormányzata

A Köztársaság moziból átalakuló múzeumi térben kapnak majd helyet a koronázó bazilikából ránk maradt kövek. Egy látványraktárba, vagyis a kőtárba kerülnek. Itt lesz a Nemzeti Emlékhely, a bazilika romkertjének ideiglenes látogatóközpontja is. Amint azt lapunkban tavaly december is megírtuk, a kivitelező, a Fehérép Kft. kerekítve nettó 2,6 milliárd forintért vállalta a munkát. November 27-én kötöttek szerződést a várossal. Az önkormányzat korábban azt közölte, a kőtár kialakí­tása várhatóan 20 hónapot vesz igénybe.

Székesfehérvár közgyűlésének 479/2021. határozata (pontosabban az akkori szabályok szerint a polgármester egyszemélyi döntése) alapján a munka díja nettó 54,1 millió, azaz bruttó 68,7 millió forinttal növekszik. A határozatban írtak szerint előre nem látható, a rendeltetésszerű és biztonságos használathoz szükséges munkák elvégzése indokolt. A többletmunka a kivitelező szerint 8 hetet igényel.

Az épület látványtervei sokat ígérnek
Fotó: Székesfehérvár önkormányzata

Mi a pluszmunka? A lakóépület alatti pince vasbeton szerkezetének megerősítése, víztelenítés, illetve az új épületrész munkatér-határolása. – A kőtár lakóházzal érintett részének pinceszintjében a tervezés idején, figyelemmel arra, hogy az épület utcafronti részében lakások vannak, nem készültek feltárások, így a meglévő alapozás és az ahhoz kapcsolódó szerkezetek kialakítása és a tervezett technológia a rendelkezésre álló terveken és feltételezésen alapult. Az alapozás síkja és geometriája miatt a tervezett vasalt padló nem megvalósítható, az teljes tartószerkezeti áttervezést igényel. Továbbá a terveken megmaradóként jelölt utcafronttal párhuzamos födémszakasz elbontása is indokolttá vált a feltárások következtében, az acélbetétek nagyfokú korrodálása miatt – olvasható a határozatban. – A feltárt állapotnak megfelelő új geometriájú vasbeton szerkezettel kerül a lakóépületrész alapozása megerősítésre, míg a mozirésznél a meglévő lábazati fal és alaptest elbontása után egy új vasbeton szerkezet kerül kialakításra.

Újfajta szigetelésre is szükség van, kent szigetelés helyett bitumenes visszatapadó szigetelést alkalmaznak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában