Frissen Fejérből

2021.09.19. 07:36

79 szervezet csatlakozott a Székesfehérvári Civil Naphoz

Erősek és egyre aktívabbak a magyarországi, s ezen belül a megyei civil szervezetek: ezt állapíthattuk meg a Zichy ligetben járva.

Tihanyi Tamás

Fotó: Simon Erika

Az utóbbi időben a megyeszékhely erőteljesen elindult azon az úton, amely remélhetően, rövidesen az önkéntesség egyre nagyobb népszerűségéhez vezet. A lakosság és a cégek nagyobb arányú bevonásáért, a tömeges részvételért, az adományozók mozgósításáért javasolta korábban tizenegy civil szervezet, hogy legyen 2021. az Önkéntesség Magyarországi Éve. A nyitóesemény márciusban – igaz, hogy az online térben –, de éppen Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával valósult meg. Amikor ezt utoljára mérték, az adatok szerint a lakosság bő negyede, 2,2 millió személy önkénteskedett, de azért nem tévedünk sokat, ha azt mondjuk, a felnőttek közel fele végzett már életében valamikor ilyen tevékenységet. Azoknak a száma pedig 65 ezer, akik naponta tesznek valamit önként: ez ugyan szűk réteg, de ennyien életmódként élik meg napi munkájuk mellett ezt a fajta elfoglaltságot, amely egyben életmód is.

Ez az út érkezett újabb állomásához, hiszen minden eddiginél több, 79 szervezet csatlakozott a 14. Székesfehérvári Civil Naphoz, amit a Zichy ligetben rendeztek meg. A mindennapok legkülönfélébb területein tevékenykedő alapítványok és egyesületek előre eltervezett tematika szerint várták az érdeklődőket a patinás múltú parkban, igyekeztek tevékenységük felé terelni a látogatók figyelmét és próbáltak kedvet adni az önkéntességhez. A szervezők ezzel a hagyományos programmal helyezték fókuszba a társadalmi szerepvállalást, erősítve a civil szervezetek és a lakosság közötti kapcsolatot és együttműködést. A bemutatkozás mellett talán hasznosnak bizonyult a nap azért is, mert az érintettek tapasztalatokat cserélhettek egymással. Volt ott minden: interaktivitás, érzékenyítés és megelőzés, kézműves foglalkozás, játék, hangszeres bemutató, egészségnevelés, környezetvédelmi program – a „gajások” ezúttal is vállalkoztak arra, hogy bemérik a kutak vizét –, de láttunk még harcművészeti bemutatót is. A palettát a kultúra, a sport, az állatok világa tette teljessé.

A Honvéd Szondi György Sportegyesület szervezésében ingyenesen volt látogatható a Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény, és aki komolyan gondolta, hogy kipróbálja a lövészetet és az íjászatot, levezetésként arra is választ kaphatott a toborzóktól, mit tud kínálni ma a megújuló Magyar Honvédség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában