Frissen Fejérből

2021.09.06. 07:45

Generációk közötti társas kapcsolatok

Generációk szorításában és ölelésében címmel tartottak beszélgetést szombat este a kápolnásnyéki Halász-kastélyban. A beszélgetést Szám Kati, a Képmás főszerkesztője vezette, vendége pedig a néprajzkutató, zenész, mesemondó Agócs Gergely volt.

Déri Brenda

Szám Kati főszerkesztő és Agócs Gergely néprajzkutató beszélgettek Kápolnásnyéken

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Az este kezdődő rendezvény idillikus vidéki környezetben várta az érdeklődőket. Odaérkezésünkkor már gyülekeztek a Halász-kastély oldalában lévő kisebb felállított pódiumhoz a vendégek. Megálltam egy pillanatra, mielőtt bemutatkoztam volna a szervezőknek és az est két fő személyének. Megálltam, mert festői látvány volt. Illett a névválasztáshoz. Háttérben a lemenő nappal, a nézőtérként szolgáló székek felett terebélyesedett el egy hatalmas fa, generációk ültek egymás mellett, az idősebbek kortyolták a vörös- és rozébort.

Szám Kati főszerkesztő és Agócs Gergely néprajzkutató beszélgettek Kápolnásnyéken
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Agócs Gergely Szám Kati hívására pedig felkapva poharát a megmaradt borral felfáradt a színpadon található asztalhoz. Mintha mi ott sem lettünk volna, könnyedséggel, őszinteséggel és humorral igyekezte megválaszolni a főszerkesztő kérdéseit.

A leginkább szórakoztató, de egyben elgondolkodtató történeteken át mesélt a generációk közötti kapcsolatról, gyerekekről, szülőkről és nagyszülőkről. Arról, milyen normák, szokások uralkodtak több tíz évvel ezelőtt a családokban, háztartásokban, és milyenek uralkodnak most. Röviden összefoglalva a lényeget: megváltoztunk, mások lettünk. Azt, hogy ez egy „jófajta” változás-e, vagy sem, netán egy szükséges történés, mindenki döntse el maga.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában