Frissen Fejérből

2021.09.16. 07:00

Jelentős változást vezetnek be Szabadbattyánnál

Hosszú időre megváltozik a forgalmi rend Szabadbattyán belterületén a Budapest–Balaton kerékpárút, Székesfehérvár és Polgárdi között húzódó szakaszának építése miatt.

Baráth Eszter

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a 7. számú főút Szabadbattyán belterületi részén a Nádor-csatorna felett új közös közúti és kerékpáros híd épül. A beruházás miatt az érintett szakaszon várhatóan 2021. szeptember 21-től egészen 2022 április végéig megváltozott forgalmi rendhez kell alkalmazkodniuk az arra közlekedőknek.

A változások idején más útvonalat használhatnak majd a személygépjárművek és a 7,5 tonnánál kevesebb össztömegű teherautók, és mást az ennél nehezebb járművek. Előbbiek, valamint a tömegközlekedési eszközök Szabadbattyán belterületén a Sárvíz Nádor-csatorna területén kiépített terelőúton, valamint ideiglenes hídon haladhatnak. Ezen a szakaszon a munkálatok ideje alatt az autósokat egy sávon engedik váltakozó irányba, a közlekedést pedig jelzőlámpa segíti majd. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ugyanakkor a megnövekedett menetidő és a torlódások elkerülése érdekében az Úrhida felé közlekedőknek azt javasolja, vegyék igénybe a 7202. és a 7201. számú utat vagy az M7-es autópályát.

A pirossal jelölt szakasz mutatja azt a kiépített terelőutat, amelyet 7,5 tonnánál könnyebb járművek használhatnak
Fotó: NIF

Székesfehérvár irányából a 7,5 tonnánál nehezebb járműveket az úrhidai körforgalomnál Úrhida felé terelik, majd Szabadbattyán felé térhetnek vissza a 7. számú főútra. Polgárdi irányából Székesfehérvár felé viszont Szabadbattyánnál Sárszentmihály felé terelik ezeket a járműveket, majd az Úrhidai úton keresztül érkezhetnek a megyeszékhelyre.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint a teherforgalom számára kijelölt útvonalat ideiglenesen kihelyezett sárga színű korlátozó és útirányjelző táblák segítik majd. Felhívják a figyelmet, hogy az érintett szakaszon és annak környezetében a munkálatok idején torlódásra és a menetidő megnövekedésére kell számítani.

Már zajlanak az előkészületi munkálatok az elkerülő útnál
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A forgalmirend-változásokkal kapcsolatban felkerestük Szabadbattyán polgármesterét, Szabó Ildikót, aki elmondta, a beruházás konkrétan nem kapcsolódik az önkormányzathoz, csak annyiban, hogy az ő területükön történik. Éppen ezért a lakosságot több fórumon is tájékoztatták, a település közösségi oldalán pedig felhívták figyelmüket, hogy az önkormányzat a felmerülő kérdések megválaszolásában nem illetékes, de összegyűjtik azokat és továbbítják a kompetensek felé.

Az önkormányzat felhívása alatt a lakosság véleménye megoszlik, de a legtöbben nem örülnek a tervek szerint több mint fél évig tartó korlátozásnak. A hozzászólók többsége leginkább a forgalom miatt aggódik, ami a tapasztalatok szerint főleg a reggeli és délutáni órákban normál esetben is jelentős. Emiatt elmondásuk alapján valószínűleg sokkal több menetidővel kell majd számolniuk azoknak, akik például Székesfehérvárra járnak iskolába vagy dolgozni. Ugyanakkor a hozzászólók másik része úgy véli, a munkálatok az ő érdekükben zajlanak, így ki kell és ki lehet bírni a forgalmi rend változását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában