Békés volt az év vége?

2021.12.31. 11:30

Tavaly szilveszterkor 1028 esetben szegték meg a kijárási tilalmat itthon

A szilveszteri időszak sokszor ellentmondásos: míg valaki arra vágyik, hogy az év egyik legjobb és legnagyobb bulijában kitombolja a mögötte álló hónapokat, addig más nyugalmat és békességet keres otthona falain belül. Éppen ez a kettősség az, ami időről időre konfliktusokat szül az év búcsúztatásakor.

Déri Brenda

Évek óta újra és újra felmerül az önkormányzati szervezésű központi tűzijáték létjogosultságának kérdése Illusztráció: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságot arra kértük, mondják el az elmúlt évek tapasztalatait a szilveszter kapcsán. Milyen sűrűn érkeznek hozzájuk ekkor bejelentések, panaszok? 

Válaszukban arról tájékoztattak bennünket, hogy megyénkben pirotechnikai eszközökkel kapcsolatos szabálysértési feljelentés tavaly szilveszterkor nem történt. Ami azért is érdekes, mert nemrég a közösségi média felületén számos székesfehérvári lakos arról beszélt, hogy a belvárosban tavaly szilveszterkor rengeteg petárda hangját lehetett hallani, nemcsak december 31-én, hanem az azt megelőző napokban is. Úgy tűnik azonban, hogy tényleges bejelentést nem tettek a lakók. 

Ugyanakkor Fejér megyén kívül az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái szerint 2020-ban összesen 13 eljárás indult személyek ellen ebben a témakörben. 

A megyei szakértőknél továbbá arról is érdeklődtünk, hogy az egy évvel ezelőtt fennálló korlátozásokat betartották-e az emberek. Érkezett-e panasz amiatt, mert megszegték a kijárási tilalmat vagy a tömeges csoportosulást? Mint megtudtuk, nagyon is volt példa erre, s bár megyékre szűkített információval a rend­őrség nem tudott szolgálni, azt elmondták, hogy a kijárási tilalom megszegése miatt 2020. december 31. 20 óra és 2021. január 1. 5 óra között összesen, országos szinten 1028 emberrel szemben kellett intézkedniük. Hangsúlyozták továbbá, hogy tekintettel az új évre a hatóság a közrend és a közbiztonság fenntartása érdekében, figyelemmel arra, hogy ez az időszak az ünneplésről szól, a jogsértő magatartást tanúsító állampolgárokkal szemben fellép, figyelmeztet, valamint ha szükséges, szankciót alkalmaz. 

Nos, hamarosan az is kiderül, hogy az idei szilveszter mit tartogat számunkra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában