Frissen Fejérből

2022.01.04. 11:30

Tavasszal nyithat a madármentő központ

Cél­egyenesben a Vad- és madármentő központ: az eredményes közbeszerzést követően elindult a szakmai munka. A próbaüzem lefolytatása után – várhatóan tavasszal – megnyit a madarak és vadak gyógyítására specializálódó intézmény.

Héjj Vivien

Az épületegyüttes már a nyár végére elnyerte végleges kinézetét

Forrás: FMH-Archív (NN)

Hamarosan már professzionális, modern környezetben gyógyulhatnak a beteg, sérült állatok a Sóstó Természetvédelmi Terület keleti kapujában létrejött központban. Az épület­együttes – mely az állat­egészségügyi ellátás mellett közösségi célokat is szolgál – már nyár végére elnyerte végleges kinézetét, azonban a nyitásra még várni kell. A helyszíni bejárás során akkor Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, a létrejött központ Magyarországon és közép-európai szinten is egyedülálló. 

A bruttó 555 millió forintos beruházás keretében felépült központ elsődleges célja a vadon élő, sérült madarak gyógyítása, majd az újra önellátóvá vált állatok természetbe visszaengedése, vagy maradandó károsodás esetén élethosszig tartó gondozása. A madárparkban lehetőség nyílik a gyógyult madarak ápolására, tartására, a veszélyeztetett fajok továbbtenyésztésére. 

Az épületbelső különleges kialakításának köszönhetően a korszerű röntgen mellett egy látványműtő is helyet kapott az épületben, így a látogatók üvegen keresztül bepillantást nyerhetnek a gondozással, gyógyítással kapcsolatos tevékenységekbe. Az öt kórteremben húsz madár egyedi és tíz madár csoportos elhelyezésére lesz lehetőség, míg az udvari röpdékben és ketrecekben összesen nyolcvan gyógyult, rehabilitálásra váró madár bontogathatja újra szárnyait. 

A szolgáltatások részét képezi továbbá az állatorvosi és gyógykezelési eljáráson felül a vadállatnevelési tevékenység, a rehabilitáció, az állatok tartós tartása, a gondozói tevékenység, valamint a szemléletformálás. Utóbbi részeként a látogatók előtt állatorvos mutatja be a gyógyítómunkát, valamint természetvédelmi kérdésekben is tájékoztat a gyermekek nevelési és gyógyítási tevékenységbe történő aktív bevonásával. 

A Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. egyik legfontosabb feladata volt az üzemeltetéshez szükséges partner megtalálása. Az állategészségügyi szolgáltatás biztosítására vonatkozó első közbeszerzést augusztus végén írták ki. A határidőig egy ajánlat érkezett: az ALPHA-VET Állatgyógyászati Kft. akkor havi 5 millió forintért vállalta volna a munkát, ám mivel ez az összeg meghaladta a rendelkezésre álló anyagi fedezetet – havi nettó 3 millió forint –, a közbeszerzés eredménytelenül zárult. Így a korábban őszre datált nyitás dátuma is csúszott. 

Az október végén közzétett újabb felhívásra ismét egy ajánlat érkezett, ugyancsak a fent említett cégtől, amely immár az anyagi kereteken belül vállalta az üzemeltetést, így a második nekifutás már pozitív eredményt hozott. A közbeszerzési kiírás szerint a nyertes üzemeltető 24 hónapon át biztosítja majd az állategészségügyi szolgáltatást minden naptári napon 8 és 18 óra között. A szolgáltatást és a tartási felügyeletet egy fő egzotikus szakállatorvos, egy fő általános állatorvos, legalább egy fő általános állatorvosi asszisztens és két általános asszisztens végzi. A szolgáltató a nyitvatartási időn túl a hét minden napján, a nap 24 órájában átveszi a 30 kilométeres körzeten belüli sérült, talált vadállatokat. Az eredményes közbeszerzésnek köszönhetően célegyenesbe került a központ nyitása. 

– Elkezdődött a szakmai munka előkészítése, az állatorvosok és az asszisztensek kezdik „belakni” az intézményt. Felvették a kapcsolatot több hasonló szervezettel, hogy a gyógyítási folyamat próbaüzeme elkezdődhessen. Ennek részeként a társszervezetek, természetvédelmi szervezetek mentett madaraiból áthoznak néhányat a központba – mondta Bozai István városgondnok. Hozzátette, még tart az épület szakmai beüzemelése is, a hivatalos nyitásra áprilisban kerülhet sor.

 

Az épületegyüttes már a nyár végére elnyerte végleges kinézetét

Fotó: Nagy Norbert (archív)

Még tart az épület beüzemelése

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában