Frissen Fejérből

2022.05.30. 07:15

Emlékhelyet avattak a hazáért harcolva halt honvédekért Magyaralmáson

Egy rusztikus gránittömb és rajta egy gránitlap, melybe 46 magyar katona nevét vésték. Ezzel állítottak örök emléket az Almáson elesett hősöknek.

Palocsai Jenő

A baka és az elődöket idéző hősi emlékmű

Forrás: Palocsai Jenő / Fejér Megyei Hírlap

A himnusz után verssel indult az emlékműavató a magyaralmási református temetőben. Tiszteljétek a közkatonákat, nagyobbak ők, mint a hadvezérek, hangzott az örök érvényű felszólítás a rossz idő ellenére is szép számmal megjelent hallgatóságnak és rajtuk keresztül a nagyvilágnak.

Polgár Péter régóta szeretett volna emléket állítani annak a 12 helyben elesett katonának, akikről korábban tudtak a faluban. A temetőben mondott beszédében úgy fogalmazott: -Ennek a falunak kötelessége van ezekkel a katonákkal szemben. Már gyerekkorunkban tudtuk, hogy többen is elestek itt, hiszen a református temető helyén akkoriban még csemetéskert volt, és három katona fejfáját rejtették a fiatal lombok. Akkor annyit tudtam 12 magyar katona van, de 2019-ben német hadisírgondozók érkeztek a faluba, német tisztek sírját kutatni, Azt nem találtak, de 15 magyar katonát igen. Aztán idén április 25-26-án exhumálták a sírokat és közben az elesettek száma húszra nőtt. Később elszállították a földi maradványokat, hogy majd újratemessék őket a Fiumei temetőben, a Hősök parcellájában. De hiába szállították el azt a húszat, mert itt estek el Almáson, akár a Páskom dűlőben, vagy éppen a Tóhelydombon, de itt nálunk, a falu védelme közben ezért a szellemük itt marad velünk éppúgy, mint annak a másik 26-nak, akiről mindig is tudtunk.

Mint kiderült, amit a hadisírgondozók nem vittek el, vagyis koporsódarabokat, csatokat, bakancsokat, azt elföldelték a kutatógödörbe és arra emelték az emlékművet, hogy a lakosság méltó helyen tudjon megemlékezni a hősökről, akik közül a legidősebb is csak 41 éves volt, míg a legfiatalabb a húsz évet sem érte meg.

A leleplezést követően katolikus és református egyház szabályai szerint megszentelték, megáldották az új emlékhelyet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában