Frissen Fejérből

2022.07.04. 16:25

Baráti ölelés az összetartozás tüze mellett: testvértelepülési találkozó Kincsesbányán

Ismert a dalból való idézet: „Egy vérből valók vagyunk…” E sorok jegyében egy teljes hétvégét átfogó, testvértelepülési találkozót rendeztek minap Kincsesbányán.

Tihanyi Tamás

A kincsesiek tizenhét éve tartják a kapcsolatot Koronkával

Forrás: Önkormányzat

A programsorozat támogatására még 2020-ban pályázott a település önkormányzata, mégpedig a „Testvértelepülési programok és együttműködések” kiírás keretében, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. segítségével valósulhatott meg a mintegy kétéves, kényszerű járványszünet után.  

– A Marosvásárhely mellett fekvő Koronka község lakóival immár 17 éves múltra tekint vissza a baráti kapcsolat – mondta Murányi Marianna polgármester. – A korábbiakban már több alkalommal látták kölcsönösen vendégül egymást a települések lakói, mindig az önkormányzatok szervezésében, ám minden esetben vendéglátó családok bevonásával, házaknál történő elhelyezéssel. Ezúttal is így történt.  

A Kákics együttes húzta a talpalávalót 
Forrás: Önkormányzat

Június utolsó hétvégéjén, pénteken érkezett meg Kincsesbányára Erdélyből az autókonvoj, a Művelődési Háznál estebéddel és frissítőkkel várták a csoportot a vendéglátó családok, valamint az önkormányzat képviselői.  

– A kölcsönös üdvözléseket, a programba újonnan kapcsolódók ismerkedését, a régiek baráti ölelését és az étkezést követően mindenki elfoglalta a szállását a vendéglátó családoknál – folytatta a településvezető. – Törő Gábor országgyűlési képviselő látogatása után Ress Hajnalka énekesnő lépett a szabadtéri színpadra, ahol magával ragadó koncertet adott az immár helyi lakosokkal kibővült közönségnek. Ress Hajni nagyszerű produkciója után a helyi Lecsó zenekar szórakoztatta éjszakába nyúlóan a lelkes publikumot.  

Fellobbant az összetartozás tüze 
Forrás: Önkormányzat

Szombat délelőtt a családok közösen szerveztek programot sok-sok beszélgetéssel és környékbeli, vagy távoli kirándulásokkal, nevezetes helyszínek felkeresésével. A délután ismét a közös mulatság ideje volt: Gál-Farkas Ivett és Gál Dávid népzenei táncházzal várta a falu apraja-nagyját, a Kákics együttes húzta a talpalávalót, jó szokásukhoz híven nagy-nagy sikert aratva. A tánc után Buch Tibor és barátai foglalták el a színpadot. Az egyre népesebb közönség fáklyát ragadott, majd közösen vonult a gondosan előkészített máglyához, ahol este kilenckor fellobbant az összetartozás tüze. Anyaországiak és az elcsatolt területen élők együtt énekelték a dalokat, közösen fűzték még szorosabbra a Trianonban szétszakított köteléket. A vasárnap egy közös kirándulás jegyében telt, meglátogatták Balatonfüreden a Jókai múzeumot, Tihanyban az apátságot, majd a magyar tengerben is csobbanhatott, akinek ahhoz volt kedve. A vendégek és a kincsesiek jövőre Erdélyben, Koronkán találkoznak újra. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában