Frissen Fejérből

2022.08.29. 14:18

Nincsen tabu! – komoly számítások a fehérvári önkormányzatnál, hogy a közszolgáltatások biztosan működni tudjanak

Akár drámai hangvételűnek is nevezhető bejegyzést tett közzé Cser-Palkovics András polgármester a közösségi oldalán. A témát az elképesztő mértékben növekedő energiaárak adják:

Házi Péter

Forrás: Fehér Gábor / FMH (archív)

„Van, ahol azt halljuk, hogy lekapcsolják vagy korlátozzák a közvilágítást, bezárják az uszodákat, a sportlétesítményeket, a színházakat, lemondják a rendezvényeket, villogóra állítják a közlekedési lámpákat. Van, ahol nincs gáz a távfűtéshez, amott megduplázzák az árát. Félek, hogy ezek az európai példák csak a válság kezdetét jelzik, az első dominók, amiből azonban általános, szinte minden települést érintő döntéskényszer is lehet. Hazánkban is” – írja Székesfehérvár polgármestere. 

Cser-Palkovics András biztos abban, hogy a felelős városvezetők – pártállástól függetlenül – már „hetek óta vért izzadnak, hogy biztosítsák valahogy a településük legalapvetőbb szolgáltatásainak (pl. óvoda, bölcsőde, nyugdíjasotthonok, közösségi közlekedés, háziorvosi rendelők) őszi, téli működtetését”.

A városvezető a helyzet komolyságát azzal szemlélteti, hogy egyre többször fordul elő az, hiába írnak ki közbeszerzést, gyakorlatilag nem érkezik jelentkező, senki nem akar energiát vagy gázt adni az intézményeknek. „Ha pedig kapunk is ajánlatot, akkor a tavalyi árhoz képest sokszoros, immáron szinte TÍZSZERES ÁRON. Ez pedig egész egyszerűen egyre több területen kifizethetetlen. „ 

A legfontosabb kérdések egyike tehát ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a kórházat vagy éppen a nyugdíjasotthont  

Cser-Palkovics András hangsúlyozza, a problémát azonban nem a települések okozták, ők csak elszenvedői a háború és a rossz döntésekből fakadó európai energiaválság következményeinek.  

„Természetesen az önkormányzatiság a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolunk, döntéseket készítünk elő. Ezek célja az, hogy legalább az alapvető (törvényileg kötelező) helyi közszolgáltatásokat és a munkahelyeket biztosítani tudjuk. Ennek érdekében nincsen tabu. Minden, a működőképesség fenntartásához szükséges intézkedést készek vagyunk meghozni! A városvezetés, az önkormányzati intézmények, valamint a vállalataink vezetői azon dolgoznak, hogy a helyzet kezelhető maradjon. Ezen a héten már tájékoztatást fogok adni a székesfehérvári számokról, valamint a megoldási irányokról is. Utóbbiak tekintetében természetesen a közgyűlés hozhatja majd meg a döntéseket.”  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában